Det finns en ny sorts sexbrott i Finland. Det hävdar Helsingfors biträdande polischef Ilka Koskimäki. 

Finska Hufvudstabladet frågar ut honom om uttalanden i en brittisk tidning. Och Koskimäki tar inte ett steg tillbaka. Koskimäki verkar tillhöra en ny typ av ledare, som inte känns helt bekant från svenskt debattklimat.

Den finske biträdande polischefen upplyser den brittiska The Telegraph om att sexualbrott i parker och på gator var okända i Finland innan 32 000 asylsökande anlände till landet i fjol.

I intervjun berättade Koskimäki också om händelserna i Helsingfors på nyårsnatten. Ett tusental asylsökande hade samlats i Stationstunneln för att fira nyår. Helsingforspolisen säger att polisen fått tips om att de asylsökande planerade något liknande som hände i Köln, med mass-sexövergrepp mot kvinnor, uppgifter som Centralkriminalpolisen bestrider.

På reporterns fråga om han verkligen sagt så svarar han:

– Jag vet inte hur de skrivit det, men fenomenet är ett faktum. Vi har ett fenomen med sådana här fall av ofredande. Det är helt nytt hos oss. Det är det jag sagt på finska och på engelska.

Han utvecklar vad som är nytt.
– Det nya är kvinnor utsätts för mera antastande som är kopplat till förföljelse, det vill säga förövarna börjar följa efter kvinnor, angriper dem och kysser dem med våld och i värsta fall begår grövre brott, sådana som det fallit domar i.
Här använder reportern argumenten som ofta hörs i Sverige, att detta har väl hänt förut. Men Koskimäki står fast.
– Det är ett nytt fenomen att utlänningar gör sådant här. Inte har vi haft det så här tidigare.
Har inte finländska män gjort så här tidigare, undrar reportern.
– Vi har målsägare i alla de här grova våldtäktsfallen och alla har beskrivit förövarna som utlänningar.

Han påpekar att han framför fakta och inte tar ställning och att fakta är oroande.

-Vi måste ta hand om säkerheten i staden och berätta saker som de är.

Koskimäki hänvisar det har skett 14 misstänkta våldtäkter på allmänna platser i Helingfors i fjol, jämfört med 9 fall 2014. Polisen säger att nästan alla som anmält våldtäkterna 2015 sagt att förövaren varit utlänning men inte nödvändigtvis asylsökande.

På frågan om fenomenet beror på ökat antal asylsökande svarar han:

– Jag är polis och håller mig till fakta. Jag drar inte den typen av slutsatser.