Idag börjar hovrättsförhandlingarna för skottlossningen på Vår krog&Bar som resulterade i dubbelmord och åtta skadade. Hittills är notan på 54 362 000 kronor.

Tingsrättsdomen blev två livstidsstraff och ytterligare fem påföljder på över tio års fängelse. Kostnaderna för rättsväsendet är hittills drygt 54 miljoner kronor. Det är den dyraste processen i Göteborg sedan diskoteksbranden, enligt en granskning GP gjort.

Rättvisan måste få kosta. Men som GPs Peter Linné skriver “Hur många uppklarade bostads- och bilinbrott hade man fått för alla dessa gängmiljoner?”

Skjutningarna räknas som en av de mest brutala i Sveriges historia, och liknas vid avrättningar av vittnen och polisspanare på plats. Minst 30 skott avlossades med automatvapen.

De åtta åtalade för skjutningarna tillhör ett kriminellt gäng där majoriteten har rötter i Östafrika, främst Somalia. Samtliga är till största delen uppväxta i Skandinavien. Den gruppen, från Norra Biskopsgården, urskiljer sig. Enligt polisen är alla där snart av samma etnicitet.

Signalvärdet, att tunga kriminella får hårda straff skulle avstå från fortsatta brott får inte alltid önskad effekt. I detta fall kom hämnden hårt och direkt – en handgranat kastades in i ett bostadhus, som hade anknytning till den kriminella fejden, och dödade en åttaårig pojke med budskapet “mer hämnd” instämplat på granaten.

Det ser ut som om Göteborg och hela landets polis har tappat greppet om den grova brottsligheten, särskilt i de invandrardominerade no go-zonerna, varav Biskopsgården är en. Göteborg har under många år fått se de så kallade gängkrigen och skjutningarna i Göteborg dränera polisen på resurser och lämna övriga områden försvagade.

Ulf Merlander, chef för närområdespolisen i nordost har sagt att vad som behövs är:

-Rensa gatorna och återta stadsdelarna.

Nu väntar 15 dagars hovrättsförhandlingar med förhöjd säkerhet. Några tidningar spekulerar idag om att rättegången kan innebära att ingen av de åtta döms till livsstidsstraff då majoriteten var under 21 år då brotten begicks.

FAKTA: Notan för skjutningen mot Vår krog&bar

Tre åklagare – 3 130 000 kr

Åtta advokater – 16 826 000 kr

Skadestånd – 5 640 000 kr

Målsägandebiträden – 10 496 000 kr

Polisbevakning – 720 000 kr

Polisutredare – 16 800 000 kr

Tingsrättspersonal – 750 000 kr

TOTALT – 54 362 000 kr

Processen har hittills pågått från 18 mars 2015 till 8 augusti 2016.

Källa: GP