Ungern håller just nu en folkomröstning om fortsatt flyktingmottagande enligt den flyktingkvot som gäller för alla EU-länder. Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström vill däremot inte att ungrarna ska gå och rösta, utan stanna hemma.

Folkomröstningen som handlar om ifall Ungern ska fortsätta ta emot flyktingar enligt EU:s flyktingkvot är i full gång. Opinionssiffror visar på att cirka två tredjedelar av befolkningen tänker rösta nej. Ungern är som en av medlemsländerna i Europeiska Unionen bundna att följa beslutet om flyktingmottagande och det är därför oklart vad som händer om resultatet blir ett nej. Det krävs också ett valdeltagande på minst 50 procent, annars blir resultatet ogiltigt.

– För det första hoppas jag naturligtvis att ungrarna stannar hemma. Det är första demokratiska valet där jag faktiskt hoppas att man ska stanna hemma, säger Cecilia Wikström till TV4 Nyheterna.

Hon menar att alla EU-länder måste vara med och ta sin del av ansvaret och påtalar att många ungerska flyktingar sökte skydd i andra europeiska länder under Ungernrevolten 1956.

Revolten var en reaktion på dåvarande kommunistregeringens skenrättegångar, förföljelse och upprättande av koncentrationsläger. 180 000 ungrare flydde landet efter våldsamma sammandrabbningar mellan det ungerska folket och regeringen som hade stöd av den fruktade säkerhetstjänsten, Államvédelmi Hatóság, i folkmun kallad ÁVO.

Idag kommer den absoluta majoriteten av flyktingarna till Ungern från ett land utanför Europa.

 

Läs mer om folkomröstningen: ‘Nej’ väntas i Ungerns folkomröstning