Liberalernas partiledare Jan Björklund öppnar upp för att efter valet 2018 bjuda in Socialdemokraterna till alliansen. – För mig är det otänkbart att alliansen skulle regera med ett aktivt stöd av SD, säger han till DN.

I en intervju med Dagens Nyheter öppnar Jan Björklund upp för en koalitionsregering med partier i vänsterblocket efter valet 2018. Så sent som i mars i år uppgav allianspartierna att de går till val med ett gemensamt valmanifest.

Men opinionsläget ser tufft ut för båda blocken. Inget av dem ser ut att vara i närheten av att få egen majoritet vid nästa val och Sverigedemokraterna balanserar fortfarande som tungan på vågen. Samtidigt ligger Liberalerna på fortsatt låga opinionssiffror och är tillsammans med Kristdemokraterna och Miljöpartiet hotat av att åka ur riksdagen vid valet 2018.

Nu sneglar Björklund mot vänsterblocket och helgarderar sig inför en eventuell valförlust med Alliansen. Han ser Socialdemokraterna som en tänkbar samarbetspartner, om Alliansen i sin nuvarande form inte får egen majoritet. Det är heller inte ett alternativ att regera med småpartier över blockgränsen och på så vis lämna Moderaterna i sticket.

– Jag tycker att vi ska tänka tanken att vi har en bredare koalitionsregering över blockgränsen. Då menar jag alliansen och S, säger Jan Björklund till DN.

Det viktigaste för Björklund är att Sverigedemokraterna hålls borta från makten. Han uttrycker också att Vänsterpartiet fått alltför mycket makt och att försöket att hålla SD borta från makten i samband med Decemberöverenskommelsen var en bidragande faktor. Detta då Moderaterna hotade med att fälla regeringen om den övergav Vänsterpartiet.

– För mig är det otänkbart att alliansen skulle regera med ett aktivt stöd av SD. Då återstår egentligen bara en lösning: att vi söker ett blocköverskridande samarbete.

 

 

Läs mer i Samtiden: Liberalerna struntar i AlliansenBottensiffror för Folkpartiet – Analys: Politisk halvlek