SKARA. Först och störst skulle kunna vara hans motto. När Migrationsverket avvecklar sina tillfälliga boenden har asylentreprenören Bert Karlsson redan nästa drag klart. Modulhus ska levereras till kommuner över hela Sverige. Möt Bert Karlssons och hans planer i en exklusiv intervju med Samtiden.

Bert Karlsson kommer till favoritfiket Blombacka i Skara. Han har varit i Vänersborg och gjort en affär om 15 modulhus. Vid Stora Ekebergs asylboende utanför Skara står hans trailerpark med 23 hus nästan färdiga.

– Dem har jag hyrt ut till en skola.

Modulhusen står på hjul, som sedan tas av – och kan sättas på och flyttas snabbt igen. Detta gör att man lättare får tillstånd att sätta upp dem. Tillfälliga bygglov. Bert Karlsson beskriver det som en strålande idé för att ge bostäder till studenter och pensionärer. För dessa bostäder, som produceras på två fabriker i Polen, kostar 5 000 kronor per kvadratmeter vilket är mycket billigare än andra liknande, enligt Bert Karlsson.

Men med kommuner som står maktlösa inför tvånget att skaka fram bostäder till alla nyanlända, tvingande regler sedan i år, är det ingen svår gissning att det blir till dem bostäderna går.

– Ja det är kommunernas sak vilka de hyr ut till, säger han.

Hans mobiltelefon ringer hela tiden. Det handlar mycket om nedläggningen av asylboenden. Han menar att staten nu skyfflar över alla kostnader på kommunerna, då det blir deras skyldighet att ordna fram bostäder.

– Kommunerna ringer mig hela tiden, de vet inte vad de ska göra.

Hur många samtal har du fått idag?

– 15.

Kommer de att klara att få fram bostäder?

– Nej det blir svårt. Det tror jag inte.

Och då finns det möjlighet att köpa modulhus av Bert Karlsson. Än så länge har han inte kapacitet att producera så många – och så fort – som han förväntar sig att behovet är. Men det är på gång.

– Det här blir en miljardindustri. Jag kunde ha sålt 2 000 hus redan.

Han räknar med att kunna omsätta en halv miljard redan nästa år. Utöka med flera fabriker, få klart tillstånd. Han har även utvecklat matproduktion och matleverans till asylboenden.

– Där finns en stor potential, jag ska öppna kedjor över hela landet.

Det nya bolaget, Mobile Homes Sweden, har bland annat “Arga snickaren”, Anders Öfvergård, köpt in sig i, skriver Skövde Nyheter. Han pratar om miljötänk och att måla dem faluröda.

Är det inte risk att det blir slumstäder där de byggs? Det finns ju inga jobb på landsbygden, här i Skara till exempel.

– Vart ska de vara då? Alla kan inte flytta in till storstan. Du ser ju hur det är i förorterna. Är det bättre? Inga politiker har några lösningar. Man måste integrera dem, men man lyssnar inte på mig. Svenskundervisning från dag ett, sedan praktikjobb och jobb.

Bert kommer att ha omsatt en miljard i år i Jokarjo AB och gjort en vinst på 100 miljoner kronor. Nu när Migrationsverket börjat nedläggningen har han aviserat att 40 av hans 44 boenden läggs ner, samt varslat 500 personal. Jokarjo har 20 procent av marknaden.

Läs mer från Samtiden här.

– Det stora smällen blir när de andra också varslar. Det rör sig om 10 000 jobb som läggs ner med skolpersonal och annat i kommunerna, säger han.

Själv har han 65 procent invandrare anställda.

Har du lönebidrag på dem?

-Nej bara några få, fem procent. De jobbar inte bra då, men jag har helst invandrare. Svenskar och norrmän är lata, de är curlade.

Du är kritisk till hur Migrationsverket och politikerna hanterat detta. Vad har de gjort för fel?

– Ingen framförhållning. Och ingen kontroll.

Han påpekar att han har halverat kostnaderna på sina boenden.

– Jag borde kanske ha haft kvar summan och tjänat dubbelt så mycket, 20 procent istället för tio, muttrar han.

Hur ser du på slöseri med skattepengar?

– Hatar det.

Politikerna ger han inte mycket för och han pratar ilsket om hur Migrationsverket har noll koll på kostnaderna. Ensamkommande är en skandal menar han.

– De har betalat boenden för 60 000 kronor i månaden till ensamkommande. De har misslyckats kapitalt. Bara de ensamkommande har kostat 45 miljarder.

Enligt Bert är Pite Havsbad nästa skandal som han kallar skräckexempel där Migrationsverkets dåliga upphandlingar leder till rättstvister.

– Det kommer bli många stämningar att hantera för Migrationsverket om avtalsbrott, spår han.