AUSTRALIEN. Premiärminister Malcolm Turnbulls nya stenhårda linje om att de som försöker söka asyl i landet via båt, aldrig ska få sätta sin fot där igen – inte ens som turist efter 40 år, väcker debatt. – Dörren till Australien är stängd för dem som kommer hit med båt genom människosmugglare. Det absolut orubbliga, otvetydiga budskapet måste vara högt och tydligt, sa premiärministern till reportrar i Sydney idag.

Lagförslaget gäller alla som skickades till Nauru eller Papua New Guineas Manus Island för ”offshore” immigrationsprocess efter juli 2013. Det var då Labors premiärminister Kevin Rudd deklarerade: ”Asylsökare som kommer hit med båt utan visa kommer aldrig att få bo i Australien.”

Premiärminister Turnbull vill inte att de människor som nu finns i dessa asylcenter ska uppmuntras att tro att de kommer in i landet så småningom. För dessa kommer man istället att söka bosättning genom tredjelandsavtal eller på plats på öarna.

Falska förhoppningar

– Dessa människor lever i falska förhoppningar och det kan inte fortsätta, säger Turnbull och menar att lagstiftningen skulle visa koalitionens långsiktiga politik och vad som även förstås vara Labors hållning.

Amnesty International protesterar mot det nya lagförslaget och menar att man sätter internationell rätt ur spel. Oppositionspartiet Labor säger att de kommer att titta över regeringens nya tuffa hållning mot migranter och flyktingar. Trots kritiken har de inte helt dömt ut förslaget att sätta livstids förbud på att komma in i Australien på livstid, ens för affärer eller turism.

– Det verkar löjligt att en äkta flykting som slår sig ner i USA eller Kanada är förbjuden att besöka Australien som turist, eller i affärer, 40 år senare, säger Bill Shorten, Labors ledare, som säger att man ska titta över lagstiftningen i förslaget.

Premiärminister Turnbull insisterar på att planen inte går emot några konventioner.

– Vi har konsulterat jurister och är stolta över att förslaget ligger inom vår möjlighet och i enlighet med våra internationella åtaganden, säger han.

En specialinspektör för FNs mänskliga rättigheter uppges komma till Australien på tisdag för att se över migrationspolitiken och lagen.

Drunknade innan

Immigrationsminister Peter Dutton kallade lagen ett av regeringens starkaste drag, och som bygger på framgången av deras gränskontroll de senaste tre åren. Det har skickat en klar signal att Australien inte är något val.

– Detta är ett tufft budskap till människosmugglare och de som betalar smugglare och försöker komma in i Australien, säger immigrationsministern och påminner om de 1 200 som tidigare drunknade i sina försök att nå Australien med hjälp av smugglare.