ÖRESUND. Regeringen införde motvilligt gränskontroller för att hejda den ohållbara migrant- och flyktingströmmen förra hösten. Mycket pekar på att gränskontrollerna kommer att vara kvar efter den 12 november även i Sverige. Men Miljöpartiet, vars dåvarande språkrör Åsa Romson grät i TV när beslutet meddelades, har fortfarande motstånd till gränskontrollerna. Idag kräver miljöpartister i Skåne ett stopp, enligt Sveriges Radio.

– Utifrån ett skånskt perspektiv har de missgynnat både de skånska pendlarna och den skånska arbetsmarknaden, så jag tycker att det finns anledning att ta bort dem nu, säger Anders Åkesson, regionråd i Skåne till SR Ekot.

Sverige har, tillsammans med Danmark, Österrike, Tyskland och Norge, som är med i Schengen, fått grönt ljus av EU att fortsätta med gränskontrollerna ytterligare tre månader. Den svenska regeringen har ännu inte bestämt sig men mycket pekar på att kontrollerna kommer att vara kvar.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) har uttalat sig positivt om EU-kommissionens beslut.

– Det är bra att kommissionen har ändrat sig. Vi har nu handlingsfrihet inför vårt beslut i slutet av nästa vecka. Men det är uppenbart att kommissionen ställer betydligt högre krav för förlängning den här gången, säger han till TT.

Men för Öresundsregionen och pendlarna har kontrollerna fått stora negativa konsekvenser och för någon vecka sedan krävde 565 pendlarna skadestånd av staten på sammanlagt 25 miljoner kronor. ID-kontrollerna innebär en kränkning mot både fri rörlighet och rätten att bli insläppt i sitt eget land, anser pendlarna enligt det juridiska ombudet, som menar att lagändringen gjordes i en hast. Innan ID-kontrollerna infördes tog resan till jobbet en och en halv timme, nu förlängs det upp till över två timmar enkel väg. Flera uppges ha fått sluta sina arbeten.

Danmarks integrationsminister Ingrid Støjberg har varit tydlig med att gränserna måste vara kvar då det inte finns någon kontroll på EUs yttre gränser och när det fortfarande finns oregistrerade flyktingar och migranter i Europa, samt på grund av terroristhotet. Hon säger klart att ”Danmark måste ha de interna gränserna så länge de behövs.” och vill ha ett samarbete med de sex länder som fått EU-kommissionens godkännande till förlängning.

– Jag strävar efter att skapa en gemensam front med de fem länder som är i samma situation som vi är, säger hon till DR.

Regeringen förväntas fatta beslut de närmaste dagarna.