CALAIS-LONDON. Det ökända lägret i hamnstaden Calais, även kallat Djungeln, ska rivas på måndag. För några dagar sedan började man utrymma lägret och forsla ensamma barn till Storbritannien, som har släktingar där. Men många reagerar på att barnen ser äldre ut och att de flesta är män.

Ungefär 200 minderåriga som redan har familjemedlemmar i Storbritannien kommer att tas över kanalen. För några dagar sedan när de första anlände blev det reaktioner på att många av dem ser vuxna ut.  Efter den kritiken har de följande som anländer från Calais täckt sina ansikten med filtar, skriver The Guardian. Myndigheterna har kritiserats för att inte tillräckligt skydda deras anonymitet. Säkerheten har också höjts.

Detta har satt igång en stormig åldersdebatt. Särskilt efter att myndigheternas siffror om att nästan två tredjedelar av de som uppgav sig vara barn förra året, befanns efter tester vara vuxna.

– Det här är ett skämt. Några av dessa människor är uppenbart inte barn, de är inte ens unga män, sa den konservative parlamentsledamoten David Davies, enligt Daily Express.

Han uttalade också att alla som kommer borde hand- och tandledsröntgas, något han blivit djupt kritiserad för.

Hjälparbetare i Calais säger att några av de mest sårbara barnen blir kvar, då några vuxna ljuger om sin ålder för att komma in i Storbritannien, skriver Daily Mail. Migranter i lägret ska också ha sagt att ”majoriteten ” ljuger om sin ålder. Man uppger att hjälparbetarna samlade upp barnen för registrering  genom att ropa i megafoner.

Tusen minderåriga

Sammanlagt beräknas det finns närmare 1 000 minderåriga i lägret. De som uppger att de har familj i Storbritannien ska få komma dit i en överenskommelse mellan länderna. Övriga bosättare ska fördelas på flyktingboenden runt om i Frankrike.

Det finns inga officiella siffror på den illegala bosättningen vid hamnstaden Calais, men man uppskattar att cirka 9 000 människor lever där. De som bor där försöker ta sig över till Storbritannien genom att göra livsfarliga operationer som att hoppa på lastbilar på väg till tunneln under Engelska kanalen.

Misär, sexövergrepp och laglöshet rapporteras ständigt från hjälparbetare som vistas där. Det finns även uppgifter på att hjälparbetare själva utnyttjar minderåriga sexuellt.

Huvudfråga i valet

Men nu ska alltså hela det ökända lägret rivas. Invandringsfrågan förväntas bli en av huvudfrågorna i det franska presidentvalet nästa år, och för president Francois Hollande kan lägret ses som en symbol för migrationskrisen i Frankrike. För en månad sedan deklarerade Hollande att allt ska bort och att man ska en gång för alla sätta stopp för den olagliga trafiken mellan Frankrike och Storbritannien. Ett tydligt besked till flyktingsmugglare att gränsen är stängd.

Britterna har också nyligen börjat bygga en fyra meter hög och en kilometer lång mur för att hindra den illegala trafiken till Storbritannien. Lägret ska vara tömt före årsskiftet.