ALLTINGSVAL. Opinionsmätningarna ser ut att ha slagit fel igen. Valets segrare blev inte Piratpartiet. Istället tycks de nybildade uppstickarna i Reformpartiet, bildat av välkänd affärsman, göra succé i det isländska parlamentsvalet.

I går gick islänningarna till alltingsval. När nästan alla röster räknats ser det ut som det nya Reformpartiet blir vågmästare, då varken sittande borgerliga regering eller vänsteroppositionen får majoritet.

Enligt opinionsmätningar och stort uppslagna artiklar runt om i världen förväntades Piratpartiet bli största parti på Island. Se blir det inte. Partiet ökar, men inte lika mycket som det nybildade Reformpartiet under dess ledare och initiativtagare, affärsmannen och publicisten Benedikt Jóhannesson.

Han är en välkänd profil på Island, både som statistiker, publicist och affärsman.

Så sent som i maj i år registrerade han Reformpartiet, Viðreisn på isländska, som nu går mot en storseger med 10,5 procent av rösterna. Därmed intar han en vågmästarposition mellan de två borgerliga regeringspartierna och de fyra vänsterpartier som hoppats att bilda ny regering.

Island har inte haft en vidöppen migrationspolitik och därför är invandring ingen stor fråga. Hittills i år har Island beviljat asyl för 74 personer, medan man avslagit 201 asylansökningar.

Det är oklart vilka Reformpartiet kommer att stödja. Benedikt Jóhannesson lämnade borgerliga Självständighetspartiet och hans parti kan ses som en utbrytning ur det. Reformpartiet står för en liberal ekonomisk politik, förespråkar EU-medlemskap och har också profilerat sig på miljöfrågor.

Det preliminära valresultatet ser ut som följer:

Regeringspartierna
Självständighetspartiet: 29,1 procent (+2,4), 21 mandat (+2)
Framstegspartiet: 11,3 procent (-13,1), 8 mandat (-11)

Vänsterkoalitionen
Vänsterpartiet De Gröna: 15,8 procent (+2,9), 10 mandat (+3)
Piratpartiet: 14,5 procent (+9,4), 9 mandat (+6)
Ljus Framtid: 7,3 procent (-0,9), 5 mandat (-1)
Socialdemokraterna: 5,8 procent (-7,1), 3 mandat (-6)

Vågmästare
Reformpartiet: 10,5 procent (+10,5), 7 mandat (+7)

Se mer: General Elections 2016 in Iceland, Benedikt Jóhannesson, Asylum statistics