Världsstjärnan Nazi Paikidze-Barnes kampanjar mot hijabtvång. Hon tänker inte bära hijab och “stödja förtryck”, något som krävs i Iran enligt lag, även under spelet.

– Jag tycker att det är oacceptabelt att lägga ett kvinnligt världsmästerskap på en plats där kvinnor inte har grundläggande rättigheter och behandlas som andraklassens medborgare, säger Nazi till BBC.

Schackspelsförbundet FIDE, menar att det var det enda land som bjöd in och att ingen annan har haft klagomål på klädkraven.

Nazi har startat en namninsamling där hon kräver att antingen ändrar arrangörerna platsen för världscupen 2017, eller så gör de det frivilligt att bära hijab eller inte.

Nazi Paikidze-Barnes är född i Ryssland, uppväxt i Georgien och bor nu i Las Vegas och tävlar för USA. Hon har fått stöd från andra schackspelare, men också kritik. Två andra stora namn från Indien i världscupen säger att man får respektera andra länders seder och kultur.

– Det är naturligtvis obekvämt att spela i slöja, men man vänjer sig efter ett tag, säger Humpy Koneru från Indien.

På kritik om att Nazi Paikidze-Barnes inte förstår iranska kultur och samhälle svarar hon:

– Jag är inte anti islam eller någon annan religion. Jag står upp för religionsfrihet och valfrihet, säger hon och förtydligar att det är den iranska regeringens lagstiftning som inskränker hennes rättigheter som kvinna.

I Sverige brukar hijaben, eller huvudduken, oftast försvaras som rätten att klä sig som man vill av röststarka debattörer. Men i länder som har lagstadgat tvång för kvinnor att bära slöja finns det istället krafter som gör motstånd. Bland annat finns en rörelse där män i solidaritet med kvinnor som tvingas skyla sig tar ett foto på sig själv med en hijab, och lägger upp på nätet.

Om två veckor ska också Sverige möta Irans damlag på Ullevi, i vad som kallas en historisk landskamp, enligt TT. Det skulle nämligen bli den första matchen i Europa för damlandslaget. Det finns nu uppgifter om att att matchen inte kommer att bli av, då det iranska laget uppges kommer att stoppas från att resa ut ur landet. Det säger en anonym källa som är medlem i det iranska fotbollsförbundet till en nyhetssajt, uppger fotbollskanalen.

Det var 2015 som överenskommelsen gjordes, då det iranska herrlandslaget mötte Sveriges i en träningsmatch. Ett krav var då att ett flick- eller damlag också skulle få komma och spela.