När Socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, nästa vecka ordnar diskussionskväll om islam är bara icke-vita, så kallade ”rasifierade” välkomna. Trots hård kritik kommer mötet att genomföras på partihögkvarteret i Stockholm.

Mötet ska äga rum den 19 september på Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm. I Facebook löd inbjudan: ”Evenemanget är separatistiskt för rasifierade”. Texten ändrades till att vara inbjudan endast till medlemmar i SSU Stockholms separatistiska nätverk för rasifierade.

Oförändrat är att vita inte får delta, därför att de är vita. På sin hemsida skriver SSU Stockholm att det finns flera andra sätt att engagera sig i verksamheten om man definierar sig som ”vit”.

Ordet började användas bland genus- och vänsterextrema kretsar och togs senare upp av Språkrådets nyordlista 2014. Ordet är en beskrivning av en person som på grund av sitt utseende blir tillskriven ”en viss rastillhörighet”.

”Så regeringspartiets ungdomsförbund håller en apartheiddemo där vissa hudfärger inte är välkomna med en islamist som talare och ingen media skriver?” skriver riksdagsledamot Hanif Bali (M) på Twitter.

”Är detta det Sverige vi ska ha? Ett Sverige där ditt eget ungdomsförbund exkluderar folk baserat pigmentet på deras hud? Och där öppet rasistiska arrangemang inte bara ordnas av delar av ditt eget parti utan dessutom sanktioneras öppet genom att de hålls på ert partihögkvarter?”, skriver borgerliga opinionsbildaren Rebecca Weidmo Uvell i debattartikel på SVT Opinion.

”Problemet är den människosyn som ligger till grund för denna världsbild som gör att man vill separera sig. Nu har vi en rasseparatism på vänsterkanten som delar upp människor efter hudfärg och ras. Vi får ett samhälle där du är det du föds till. Vi kan inte längre mötas över olika gränser. Du är bara dit kön, din hudfärg. Det försvårar ett demokratiskt samhälle där vi måste mötas som jämlikar”, säger Ivar Arpi på Svenska Dagbladets ledarsida.

”Avskyvärt att SSU Stockholm gör skillnad på människor på grund av hudfärg. Hoppas att SSU Sverige tar avstånd från denna rasism”, menar ordförande för Centerpartiets ungdomsförbund i Storstockholm, Mathilda Laestadius enligt Expressen.