På söndag är det val i delstaten Mecklenburg-Vorpommern vid Östersjökusten och det nya partiet Alternativ för Tyskland ser ut att rita om den politiska kartan. Enligt opinionsmätningarna tappar de gamla partierna stort.

Delstatsvalen är viktiga i Tyskland, inte minst som indikatorer inför förbundsdagsvalet som äger rum hösten 2017. Det nya partiet Alternativ för Tyskland, som startade för bara tre år sedan i protest mot hur eurokrisen löstes med ökad centralisering inom EU, har haft stora framgångar i delstatsval efter delstatsval. Med tiden har kritiken mot förbundskansler Merkels migrationspolitik vuxit fram som en annan viktig profilfråga.

Också i Mecklenburg-Vorpommern har partiet goda chanser att nå stora framgångar, kanske även bli större än Kristdemokraterna i denna delstat som också är Angela Merkels hemmaplan.

Enligt den senaste mätningen, som publiceras i Der Spiegel kan valet utfalla så här (jämförelse med valet 2012):

Socialdemokraterna: 28 procent (-7)
Kristdemokraterna: 22 procent (-6)
Alternativ f Tyskland: 21 procent (+21)
Vänsterpartiet: 13 (-4)
De gröna: 6 (-2)
Övriga: 10 (-2)

Det blir intressant att se hur delstatsregeringen tar form om valresultatet blir ungefär som opinionsmätningarna, med tre jämnstora partier. Tyskland har ju dock en lång erfarenhet av att socialdemokrater och kristdemokrater regerar tillsammans i en stor koalition.

Leif-Erik Holm som toppar AfD:s lista i delstaten njuter av medvinden.

– Det här kommer att öka trycket i Berlin och på förbundskansler Merkel att ändra migrationspolitiken, säger Holm som också hoppas att det ska hindra Merkel från att kandidera för en fjärde period som förbundskansler i nästa års förbundsdagsval, säger han till Sveriges Radio.