Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk, har meddelat att Europa ”närmar sig gränsen” för förmågan att ta emot nya vågor av migranter.

I skym undan för G20-mötet i Hangzhou, utanför Shanghai i Kina, gjorde Donald Tusk ett uttalande som visar att Europa inte kan vara målet för de nya folkvandringar som har börjat sätta sig i rörelse som en följd av globaliseringen.

”Den praktiska förmågan för Europa att vara värd för nya vågor av flyktingar, för att inte tala om oregelbundna ekonomiska migranter, är nära gränsen”, sa Tusk till journalister vid en presskonferens under G20-toppmötet, enligt AFP.

Enligt Tusk är 65 miljoner människor på flykt runt om i världen och ”G20-samfundet bör öka sin del av ansvaret” för flyktingarna. ”Bara globala insatser kan bära frukt. Vi behöver åtgärda grundorsakerna som får miljoner människor att lämna sina hem för att söka ett bättre liv någon annanstans.”

Budskapet förväntas underblåsa motsättningar inom EU över hur man ska hantera de stora folkvandringar som följer av krig och fattigdom.