Regeringen vill skärpa det svenska psykologiska försvaret på myndigheterna och hur de aktivt ska kunna arbeta med frågan. Ett steg är att gå med i Natos center mot propaganda, Stratcom, rapporterar Sveriges Radio.

Försöken att påverka debatten i Sverige och bilden av Sverige ökar. Konkreta exempel är förfalskade brev från försvarsminister Peter Hultqvist som påverkar bilden av Sverige och att det finns centraler i Ryssland där personer anonymt försöker sprida felaktiga uppgifter och rykten på sociala medier.

– Vi måste stärka vår förmåga när det gäller det psykologiska försvaret, vår möjlighet att identifiera påverkanskampanjer och försvara oss mot den, säger intrikesminister Anders Ygemar till Sveriges Radio.

Nato har ett center för stratetisk kommunikation, Stratcom, som arbetar med den här typen av frågor och som ska hjälpa Nato att nå sina mål. Sverige har varit intresserad av att gå med tidigare och i går fattade regeringen det formella beslutet att gå med i centrat. Genom samverkan med andra länder stärks förmågan att motverka påverkanskampanjer.

Det finns ju de som är kritiska till det här och Ygeman får frågan om inte Stratcom är en del av Natos propagandaarsenal.

– Vi ska inte bli någon del av någons propaganda. Däremot ska vi höja vår egen kunskap och förmåga och vi ska vara med och bidra till att höja kunskapen och förmågan hos andra länder i vår omvärld, svarar Ygeman.