Två av tre socialdemokratiska kommunpolitiker vill ha tillbaka en mer generös flyktingpolitik. ”Vi kan ta emot 163.000 flyktingar en gång till”, säger S-kommunalråd i Botkyrka.

I somras beslutade riksdagen om den nya lagstiftning som tillfälligt skulle placerade det svenska regelverket på EU:s miniminivå. Lagen kommer att upphöra med automatik efter tre år, det vill säga sommaren 2019.

En majoritet av de socialdemokratiska kommunpolitikerna vill inte göra detta stramare regelverket permanent. Det visar SVT:s enkät bland ledande företrädare i Sveriges 290 kommuner. 66 procent av de som har svarat tycker att det är ett dåligt förslag att permanenta de stramare reglerna, bara 18 procent tycker det vore bra.

– Vi kan bättre i Sverige än som det är i dag, säger Ebba Östlin (S), kommunalråd i Botkyrka till SVT. Hon tror att Sverige än en gång skulle klara av att ta emot lika många som förra året.

– Jag tror att vi skulle kunna klara av att ta emot 163.000 flyktingar till Sverige en gång till, vi bevisade faktiskt att vi kunde göra det säger hon.

Även om tongångarna på riksplanet varit mer villiga att motverka nya migrationsvågor på hundratusentals personer har regeringen betonat att de nu gällande skärpta reglerna bara införts för en begränsad period.

– Lagen är tillfällig och den kommer att upphöra. Men om omvärlden har förändrat sitt regelverk så måste vi förhålla oss till detta, sa Stefan Löfven i en intervju med SvD i förra veckan.

Eftersom de tillfälliga skärpningarna upphör 2019 blir riksdagsvalet 2018 avgörande för om Sverige får en återgång till öppna gränser eller om de tillfälliga skärpningarna permanentas. Vilken inriktning landet väljer beror på hur svenska väljarkåren röstar.