Miljöpartiet får inte vara med när Socialdemokraterna planerar kampanjen inför nästa riksdagsval. ”Vi går till val som enskilt parti”, deklarerar partiledningen.

Den nuvarande regeringen kommer inte att gemensamt och samlat att försvara sin politik. S, MP och V kommer att utforma sina valkampanjer var och en för sig. Något rödgrönt alternativ kommer inte att finnas.

– Vi går till val som enskilt parti. Vi kommer fortsätta det goda rödgröna samarbetet även efter valet. Men när det handlar om vem som går till val är det det socialdemokratiska partiet. Vi tror att Sverige mår bra av mer samarbete i politiken och vill bjuda in till blocköverskridande överenskommelser. Den blockpolitik som vi haft tror vi inte är bra, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) till Expressen.

Miljöpartiet förklarar att man resonerar på samma sätt. Även MP vill gå till val med sitt eget valmanifest. MP:s partisekreterare Amanda Lind menar att MP är ett samarbetsparti och säger, precis som Lena Rådström Baastad att hon inte tycker att blockpolitiken är gynnsam för Sverige.

I klartext betyder det att den nuvarande regeringen själv inte anser att den är det bästa alternativet, utan vill se fler partier ansluta sig. Man önskar sig förmodligen att Folkpartiet och Centerpartiet ska gå över till vänsterblocket. Men det betyder inte att man uppnår egen majoritet, eftersom partier under senare år har krympt och enligt Sentio skulle S-MP-V-FP-C tillsammans få 46,6 procent i september.

Frågan är också om FP och C kan tänka sig att gå över till vänstersidan. Än så länge har man inte förklarat att allianssamarbetet har upphört.