Det ryska försvarsdepartementet håller stenkoll på den Syriska staden Aleppo. Departementet uppger att de på sin webbsida livesänder bilder från östra delarna av staden, via drönare. Enligt myndigheten är detta för att övervaka den pågående vapenvilan sedan den 15 september.

Det råder ett ansträngt läge i Syrien sedan vapenvilan undertecknades för en vecka sedan.

I lördags dödades flera syriska soldater av misstag. USA har tagit på sig den felriktade attacken och har officiellt bett om ursäkt. Förklaringen till misstaget ska vara att målet var en grupp från Daesh som uppehöll sig i närheten, uppger Sveriges radio.

Trots avtalet om eldupphör har vapenvilan inte inneburit någon undsättning för invånarna i Syrien. Hjälpkonvojer står fortfarande stilla och väntar vid gränsen då den syriska regeringen ännu inte tillåter förnödenheter att nå den krisdrabbade befolkningen.

Rysk militärdrönare över Aleppo, Syrien.

Rysk militärdrönare över Aleppo, Syrien.

 

Ryska försvarsdepartementet väljer nu att sända vapenvilan live med hjälp av webbkameror och obemannade militärdrönare. Från luften sänds bilder av rörelsen på marken och ryska operatörer styr sedan farkosten från marken, ofta långt ifrån det aktuella området.

De livesända drönarbilderna görs tillgängliga för hela världen ”för att visa transparens i genomförandet av regimens vapenvila i Syrien av sidorna (i konflikten reds. anm)”.

Idag dubblerades antalet webbkameror på departementets webbsida. I skrivande stund sker övervakning i städerna Jabal Zarzur, al-Khalidiyah, Hal al-Ansar och på flygplatsen i al-Nayrab. Den ryska myndigheten uppger att antalet offentliga övervakningsbilder kommer att utökas ”inom snar framtid”.