Inför riksdagens öppnande drabbas Stefan Löfven av en ny kalldusch: förslaget om skärpt upphandlingslag riktat mot småföretag kommer att förlora i riksdagen.

Regeringen drabbades av ett nytt bakslag när Sverigedemokraterna på måndagen meddelade att man inte kommer att stödja förslaget om skärpt upphandlingslag.

Förslaget om att bara större företag, de med kollektivavtal, ska få lägga anbud på offentliga upphandlingar kommer inte att gå igenom i riksdagen. Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt säger till SVT:s Rapport att partiet inte kommer att stödja den socialistiska politiken.

– Det är en kraftig försämring för många småföretagare och det blir dyrare för skattebetalarna.

Stat och kommun köper varor och tjänster för 600 miljarder kronor årligen. Enorma belopp. Regeringen ville skärpa regelverken så att bara företag med kollektivavtal kan vara med och lägga anbud. Man hade hoppats att Sverigedemokraterna skulle stödja förslaget som krävt ett omfattande lagstiftningsarbete. Men trots detta har inte regeringen kontaktat partiet och sökt parlamentariskt stöd för sitt förslag. Det är ”tämligen ansvarslöst” säger Oscar Sjöstedt.

Det kan bli tredje tunga nederlaget för regeringen i höst. Sedan tidigare bedömer många att regeringen kommer att förlora votering om att införa könskvotering till bolagsstyrelser och om att införa vinsttak i välfärden.

Varför lägger man fram förslag som kommer att förlora? Socialdemokratin vill visa sina egna att man inte glömt sin vänsterpolitik. Man vill också försöka återskapa höger-vänsterskalan som mer betydelsefull än frågor om migration, globalisering och svenska värderingar. För detta behöver man provocera fram en stor konflikt med de borgerliga och näringslivet.

Det kan säkert applåderas av aktivister, men för den bredare väljarkåren är risken överhängande att dessa upprepade bakslag snarare stärker bilden av en svag regering. En regering som inte ens klarar av att samtala med riksdagens folkvalda ur alla partier.

Dick Erixon
2016-09-12