Ett land där ingen upprätthåller lagen är en anarki där kriminella tar över. Sverige är i små men obarmhärtiga steg på väg dit. Våldet i förorterna trappas upp samtidigt som brotten inte klaras upp. Alla går fria och kriminaliteten kan ta över mer av samhället, skriver Dick Erixon i ledare.

Polisen har tappat greppet om förorterna i storstäderna. Skottlossning och handgranatattacker mitt i människors vardag har blivit det nya normala. Och ingen grips. Uppklarningsprocenten för brott är nu så låg som 14 procent. Ingenting görs för att vända utvecklingen. Tvärtom. Polisens interna organisation är i upplösning.

Allt fler poliser hoppar av och lämnar yrket. Och de anställda som ännu inte gjort det tror inte på polisens egen organisation. Ett år efter att den stora omorganisationen sjösattes ansåg 0 (noll) procent av polisfackets medlemmar att polisen blivit mer effektiv. Polisförbundet kräver en haveriutredning.

Reaktionerna från polisen på det grova våldet är häpnadsväckande. Efter skottlossning i ett bostadsområde i Malmö där en kula trängde in i en lägenhet och var nära att träffa en 6-åring, säger en kommissarie, ”Vi ser jätteallvarligt på att man över huvud taget gör så här och att man inte tänker sig för, att det faktiskt är fler människor än dem som man är arg på som kan råka jätteilla ut.”

Polisen har blivit dagisfröknar som behandlar mördare och grovt kriminella som om de vore förskolebarn.

Rikspolischefen Dan Eliasson tycker mer synd om mördare än om dem som dödats. Han ursäktar våldet med att i TV-soffor tala om hur trasig barndom våldsverkarna måste haft. Snyft, snyft.

Efter granatattacken i Göteborg intervjuades en sociolog verksam i staden i Aftonbladet där hon konstaterar att många av dagens våldsamma gäng har vuxit fram i områden där invandrare dominerar och att mörda och stjäla är lika förbjudet i Bagdad och Mogadishu som i Göteborg. Problemet är att ”det svenska systemet inte råder i utanförskapsområden i Sverige”.

Håller Sverige på att bli som Bagdad eller Mogadishu?

Så länge regering och riksdag inte tar våldet på allvar, så länge man fortsätter dalta med kriminella och ser dem som barn, så länge kommer våldsutvecklingen att explodera. ”Ytterst är det Löfven och Ygeman som ska se till att kulor inte viner runt huvudena på våra barn”, skriver Sydsvenskan.

Ja, och när de inte tar sitt ansvar utan bortförklarar och blundar? Vad gör vi då?

Se mer: DN i Rekordfå brott klaras upp, SVT i Polisförbundet kräver kriskommission, Aftonbladet i Hans åttaåring blev offer för gängvåldet i Göteborgsförorten, Sydsvenskan i Löfvens och Ygeman måste sätta stopp för kulregnen, Samtiden i Våld, statsbidrag och maffiametoder i Malmös utanförskapsområden.