I natt sköts många skott mot en fastighet i Angered, norr om Göteborg. På fredagskvällen avrättades en person med många skott mitt på Frölunda torg, söder om staden där många människor var i rörelse. Upptrappningen av våldet är markant.

Vid fyratiden på söndagsmorgonen fick polisen larm om vad som misstänkts vara skottlossningar i Angered. På plats upptäckte polisen flera spår av skottlossning i en port, men ingen verkat ha skadats.

– På plats hittar vi ett antal skotthål i ett cykelförråd och sen ytterligare några fler in till själva entrédörren säger polisens presstalsman Hans Lippens till SVT.

– Vi kan inte se att det här har något samband med tidigare händelser utan ser det här som en enskild händelse, säger Hans Lippens och syftar till dödsskjutningen i Frölunda och handgranaten som förra veckan dödade en åttaårig pojke i Biskopsgården.

Enligt obekräftade uppgifter var den skjutne i Frölunda en känd gängmedlem i 30-årsåldern från området.

– Han är en känd gängmedlem som har varit kriminell i många år och rört sig i olika gängkonstellationer i Göteborg, säger SVT:s Johanna Bäckström Lerneby.

Enligt reportern har över 80 personer skottskadats i Göteborg de senaste tre och ett halvt åren. Över 25 personer har skjutits till döds.

– Det här är något som göteborgarna ser eller hör om varje vecka, eller varje månad. Det är en enorm mängd skottskadade människor. När man nämner det till folk som bor på andra ställen i Sverige tror de inte att det är sant, säger hon.

– De som bor i de stadsdelarna där det har skett många skjutningar och mord, de oroar sig för att gå ut på kvällarna, de går inte ut på kvällarna för att det är obehagligt. För fem-tio år sedan sköt de kriminella på varandra. Utvecklingen har varit att de nu skjuter helt besinningslöst på torg på eftermiddagarna när barn är ute och leker, och spränger oskyldiga barn.

Det man nu oroar sig för är att hämndaktioner ska följa och därmed en upptrappning av skottlossningar i människors vardag.