Nya avgifter för tung trafik ligger på regeringens bord i väntan på beslut. Miljöminister Karolina Skog (MP) vill att städerna ska ställa om från bilism till gång, cykling och nyttjande av kollektivtrafik.

Debatten om en kilometerskatt/vägslitageavgift har varit intensiv den senaste tiden. Nu berättar Miljöminister Karolina Skog (MP) att en sådant förslag ligger på regeringens bord. Förslaget innebär att tung trafik ska betala en avgift beroende på hur många kilometer fordonet färdas, något som kommer slå hårt mot den redan konkurrensutsatta åkeribranschen.

– Vi har för avsikt att lägga ett skarpt förslag om en vägslitageavgift, berättar Karolina Skog för Sydsvenskan.

Den slutliga avgiften beräknas hamna någonstans omkring 20 kronor per mil. Pengarna staten får in på skatten är tänkt att användas för kollektivtrafiksatsningar.

– Vi är den första regering som har skapat en permanent och långsiktig lösning för finansiering av kollektivtrafik i storstäderna, säger Karolina Skog till tidningen.

En del av skatteintäkterna blir en direkt omfördelning och via kilometerskatten får åkerinäringen betala för ett redan eftersatt järnvägsunderhåll. Förslaget väcker kritik och upprörda känslor bland oppositionen.

– Om jag ska överdriva lite upplever jag det som att Karolina Skog och hennes parti i princip hatar lastbilar och då blir det en irrationell politik, säger Centerpartiets infrastrukturpolitiska talesperson Anders Åkesson till TT.

Peter Lundgren (SD) är EU-parlamentariker och har erfarenhet från livet som lastbilschaufför i 30 år.

– Här går dieseln upp för åkerierna med 53 öre litern + moms, Vägslitage avgiften [ ! ] beräknas hamna på mellan 14-26 kronor milen och sist men inte minst föreslår Miljömålsberedningen att dieselpriset ska upp med över 7kr litern!”

Den svenska åkeribranschen har av fackförbund och näringsidkare beskrivits av som i mitten av en kris. Lönedumpning av utländsk arbetskraft, höga drivmedelsskatter och nu kilometerskatt mot branschen är några av de punkter som kritiseras.

– Jag har nog aldrig sett en regering vara så beslutsam att döda den Svenska Åkerinäringen, berättar han i sitt inlägg på Facebook.

Fotnot: Kilometerskatt, vägslitageavgift och lastbilsskatt är olika ord för samma sak.