På söndag går Ungern till folkomröstning om EU:s flyktingpolitik. Av allt att döma kommer ungrarna att rösta nej till att ta emot fler migranter enligt EU:s beslut.

När EU i Bryssel fattade beslut om att 160.000 migranter från Afrika och Asien skall omfördelas från Medelhavsområdet protesterade Ungern genom att utlysa en folkomröstning till 2 oktober.

Regeringspartiet Fidesz med premiärminister Viktor Orbán i spetsen genomför kampanj mot EU:s beslut om obligatorisk omfördelning av migranter. Väljarna har att svara på frågan, ”Vill du att EU får rätt att beordra obligatorisk inflyttning av icke-ungerska medborgare utan parlamentets godkännande?”

Opinionsmätningarna tyder på att mer än två tredjedelar av väljarna kommer att rösta nej till EU:s obligatorium.

– Tyskland sa att de välkomnar alla, så det är dit migranterna bör resa. Och de vill till Tyskland, så att placera dem i Ungern är inte klokt, säger en småbarnspappa till Daily Mail.

– Vi måste göra vad som är bäst för vårt land, och det betyder att inte ta emot migranter, säger 22-årig universitetsstuderande till tidningen.

Under folkvandringen förra hösten tog sig över en miljon migranter och flyktingar till Europa, många via ”Balkan rutten” från Grekland upp genom Serbien och Kroatien. Efter den inledande strömmen av tiotusentals migranter i september förra året, beslutade premiärminister Orbán att gränserna söderut skulle stängas. Stängsel uppfördes längs de milslånga gränserna. Men 17.000 personer har under 2016 korsat gränsen olagligt, enligt regeringskällor.

– Det blir svårt för Ungern att försvara sin position som stor nettobidragstagare i förhandlingarna om nästa budget om Orbán presenterar EU som odemokratiskt och oförmöget att lösa problem, säger Fredrik Erixon, chef för tankesmedjan Ecipe i Bryssel till Dagens Industri.

– Ungern leker med elden, summerar han.

– Vi kommer inte att till Ungern importera den sorts kriminella aktiviteter, terrorism, homofobi och antisemitism som sätter synagogor i brand, säger premiärminister Orbán under folkomröstningskampanjen.