”Skadligt för svenska arbetare”, säger Jimmie Åkesson. Tvärtom hävdar civilminister Ardalan Shekarabi, som utmanat SD:s partiledare på en duell.

Det gäller de nya reglerna för offentlig upphandling som Riksdagen ska rösta om i höst. Duellen i Bromölla hölls utomhus inför en stor publik med anhängare från båda sidor.

Det blev en hård duell, där spänningen skruvats upp under en tid med många inlägg på debattsidorna. Men det var Jimmie Åkesson som stod för en kompromiss och en utsträckt hand.

-I grunden handlar det om de svenska arbetarna, och vi är beredda att förhandla oss fram till ett förslag som gynnar dem.

Alltsedan Sverigedemokraterna meddelat att man inte kommer att stödja förslaget om nytt regelverk för offentligt upphandling har angreppen varit många från regeringen. Trots att regeringen inte samtalat med SD räknade S med partiets stöd i riksdagen. När man nu inte får stöd talar man om svek.

I dagens debatt gällde det att ta hem arbetarnas sympatier. Sverigedemokraterna har en stor andel sympatisörer inom LO-förbunden så det var upp till bevis för civilministern.

Ardalan Shekarabi anklagade Åkesson för att vara arbetarfientliga och gå näringslivets ärenden. Civilministern verkade mer intresserad av att driva retorik än att kasta ljus över den komplicerade frågan om offentligt upphandling.

-Vi ska sätta stopp för utländska företag som vill konkurrera med låga löner, sa Shekarabi.

Och det är ju precis vad Sverigedemokraterna också vill. Fast man menar tvärtom att lagförslaget möjliggör en fortsatt dumpning, samt en konkurrensnackdel till svenska småföretagare.

Shekarabi försökte vinna poänger genom att framhäva Sveriges ”storhet” och regeringens förmåga att påverka EU att anpassa sig till svensk arbetsmarknad.

Om detta höll inte Jimmie Åkesson med.

-Du kan tycka att det är bra, men du är rejält naiv om du tror att nästan 30 länder skulle anpassa sig efter oss. Vi har gett bestämmanderätten till Bryssel som bestämmer över svensk arbetsmarknad.

Han menar att Shekarabi vilseleder väljarna då han får det att låta som om svensk lagstiftning kommer att gälla framför EU:s, när istället utstationerad arbetskraft undantas från de nya regelverken. Kraven blir då högre på svenska företag som anlitar svensk arbetskraft, vilket leder till diskriminering av svenska löntagare.

-Med gällande EU-lag är det du som viker dig för pamparna i Bryssel.

Åkesson hänvisade till utstationeringsdirektivet och att man vid upphandling kan rikta specifika krav när det gäller arbetskraften, exempelvis att företag måste ha en viss andel anställda med utländsk bakgrund.

-De öppnar upp för tvångskvotering, sa Jimmie Åkesson.

Enligt Shekarabi blir det ett dråpslag för svenska löntagare om inte regeringens förslag går igenom och hårdare krav inte kan riktas på företag under upphandlingar.

-Vi har möjlighet att sätta stopp för lönedumpningen vid offentlig upphandling. Om ni röstar ner vårt förslag kommer lönedumpningen att fortsätta och utländska företag gynnas.

Det blev många hårda svingar och anklagelser om svek från båda sidor. Men Jimmie Åkesson sträckte ut en hand.

-Vi borde kunna komma överens om vi sätter oss ner och förhandlar. För trots allt är inte allting i förslaget dåligt. Det finns mycket som går att använda och bygga vidare på, sa Jimmie Åkesson.

Civilministern valde att inte anta den utsträckta handen och utan målade istället upp en bild av att Sverigedemokraterna skulle svika arbetarna som kommer att drabbas av fortsatt lönedumpning. Därmed klargjorde ministern att det är viktigare att inte förhandla med SD än att skydda löntagare från lönedumpning.