Röd-gröna partier förlorar mest när det nya euro- och invandrarkritiska partiet Alternativ för Tyskland gjort succé i gårdagens delstatsval i Mecklenburg-Vorpommern vid Östersjökusten. Angela Merkel har blivit symbol för öppna gränser men det är andra partier som tappade mest.

Från noll till 20,8 procent. Partiet Alternativ för Tyskland bildades i protest mot eurokrisen för tre år sedan och har sedan också intagit en invandrarkritisk hållning. Den hållningen intogs sedan Angela Merkel välkomnade människor att komma till Tyskland i samma termer som förre svenske statsministern Fredrik Reinfeldt använde i hans uttalande ”Öppna era hjärtan!”

Det resulterade i att över en miljon migranter kom till Tyskland 2015. Angela Merkel har fortsatt tala för öppna gränser med uttalanden som ”vi klarar av det”. Även om Tyskland vidtagit vissa åtgärder för att skärpa reglerna i mottagningen, beräknas upp till 300.000 personer anlända under 2016.

I flera delstatsval har partiet tagit plats och i går blev man större än Kristdemokraterna på Angela Merkels hemmaplan.

Valresultat enligt Die Welt (jämfört med 2011)

Socialdemokraterna: 30,6 procent (-5,0)
Alternativ f Tyskland: 20,8 procent (+20,8)
Kristdemokraterna: 19,9 procent (-3,1)
Vänsterpartiet: 13,2 (-5,2)
De gröna: 4,8 (-3,9)

Det är värt att notera att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är de som förlorat flest väljare, fem procentenheter vardera. Kristdemokraterna har tappat endast 3 procentenheter, mindre än miljöpartiet. Övriga tappade också, dvs liberala partiet, nationaldemokraterna och andra småpartier.

Tysklands regering består av en stor koalition av både kristdemokrater och socialdemokrater och det ser ut som att stödpartierna till vänster också förlorar på den förda politiken.