I samband med nya Disney-filmen ”Moana”, som utspelar sig på en ö i Söderhavet, har man tagit fram en maskeraddräkt föreställande den polynesiska guden Maui som förekommer i filmen. Efter anklagelser om rasism drar Disney Store nu tillbaka dräkten.

Den bruna helkroppsdräkten med gräskjol och benhalsband anklagas av aktivister för kulturell appropriering, det vill säga att man utan tillräcklig kunskap exploaterar en annan kultur.

Den har också jämförts med den rasistiska ”black face”-traditionen i USA, där vita skådespelare förr i tiden sminkade sig svarta. Andra kallar den kort och gott ”läskig”, rapporterar Hufvudstadsbladet.

I kommentarfältet skriver en läsare: ”Lite fånigt tycker jag, att folk blir arga över den här dräkten. Den kan till och med skapa intresse för Maui folket!”

Men Disney stoppar nu försäljningen och ber om ursäkt för det anstöt den har väckt.

”Teamet bakom ’Moana’ har stor respekt för kulturen på de polynesiska öarna, och vi beklagar att Mauidräkten har upprört en del”, säger bolaget i ett uttalande. Filmen ”Moana” har premiär den 3 februari 2017.