Danmark avser att behålla sina gränskontroller även efter november, enligt landets statsminister Lars Løkke Rasmussen. Kollegan Stefan Löfven säger att Sverige inte har bestämt sig än.

– Från dansk sida kommer vi att argumentera för att behålla kontrollerna, säger Løkke Rasmussen vid en pressträff med de nordiska statsministrarna på deras informella möte på Åland.

Stefan Löfven säger att Sverige bereder frågan om gränskontroller och att regeringen inte har bestämt sig om förlängning av gränskontrollerna.

– Vi tittar på frågan och vår utgångspunkt är att vi inte kan återkomma till en situation som vi hade i höstas, den var icke hållbar. Men vi bereder frågan och vi måste också få en lösning på EU-nivå.

– Vi ska inte tillbaka till en situation som i fjol, säger Löfven.

Danmarks statsminister sa sig dessutom stå bakom Tyskland och Frankrikes förslag att införa en större flexibilitet i Schengensamarbetet.Den svenska regeringen har inte heller om detta tagit ställning, enligt Löfven.

Inför den förestående folkomröstningen i Ungern om EU:s obligatoriska fördelning av migranter menade Finlands statsminister Juha Sipilä att fördelningen av migranter mellan medlemsländer eventuellt måste börja bygga på frivillighet.

– Men det är inte den största frågan. Hur vi hjälper närmare deras hemländer är mycket viktigare än hur vi delar på bördan.