Den brittiske utrikesministern Boris Johnson tror att brexit-proceesen kan gå snabbare än två år.

I sin första längre intervju som utrikesminister säger Boris Johnson, som var kampanjgeneral för ”lämnasidan” i folkomröstningen i juni, att det också ligger i de andra EU-ländernas eget intresse av att göra upp med Storbritannien om frihandel samtidigt som landet återtar kontrollen över sina gränser.

– Vi kommer att inleda den formella processen att lämna EU tidigt nästa år. När vi aktiverat artikel 50 i Lissabonfördraget har vi två år på oss att genomföra utträdet. Jag tror faktiskt inte att vi nödvändigtvis behöver två år, men låt oss se hur det går, säger Boris Johnson till Sky News.

– Vi kommer att dra fördel av de fantastiska möjligheterna till ökad handel med våra vänner i EU. Fördelarna är överväldigande och det ligger i deras intresse att göra det.

– Vi köper inte bara fler tyska bilar än någon annan, vi dricker mer italienskt vin än något annat land i Europa, 300 miljoner liter Prosecco, varje år. De kommer inte att riskera dessa affärer.

– Självklart behöver vi en ändamålsenlig överenskommelse om vår finansiella sektor.

Men att det skulle finnas något samband mellan fortsatt tillträde till den gemensamma marknaden och krav på fri rörlighet för människor accepterar inte utrikesministern.

– Komplett skitsnack, absolut struntprat. De två faktorerna har inget med varandra att göra. Vi borde satsa på ett jätteavtal för frihandel samtidigt som vi tar tillbaka kontrollen över våra gränser.

Utrikesministern får också rätt av tankesmedjan Civitas som säger att EU har mer att förlora än Storbritannien i Brexit-förhandlingarna. I EU är 5,8 miljoner jobb knutna till handeln med Storbritannien, medan 3,6 miljoner jobb i Storbritannien är knutna till handel med EU.

Se mer: Sky News i Boris Johnson: Brexit talks don’t need to take two years.