För tre månader sedan var ekonomer närmast eniga om att Brexit skulle innebära kaos, katastrof och depression. Det blev inte så. Nu skriver banker upp prognoser för tillväxten i Storbritannien.

Att Storbritannien inte föll ihop efter beslutet om att lämna Europeiska unionen tycks ha överraskat många och tvingat dem att förändra sina prognoser och anpassa dem till verkligheten. För nu ser ekonomin hyfsat bra ut.

Den prisbelönta amerikanska affärstidningen Investor’s Business Daily med över 100.000 prenumeranter är mycket kritisk mot ekonomer och banker som spred skräckbilder av vad Brexit skulle betyda. I ledaren About All Those Dire Brexit Forecasts? Never Mind skriver man:

”Förra veckan förkastade två stora amerikanska banker sina dystra prognoser och skrev upp förväntningarna på den brittiska tillväxten i år och nästa år. Morgan Stanley tror inte längre på recession utan förutspår en tillväxt på 1,9 procent för 2016. Goldman Sachs reviderar upp sin prognos om nolltillväxt till en liten ökning 2016 och till en procent 2017.”

Dessa banker var inte ensamma, och inte värst. Andra banker och även OECD sa veckan före folkomröstningen i juni att ett beslut om att lämna skulle innebära att brittisk ekonomi tappade flera procentenheter i BNP kommande år. Utifrån prognoser som dessa publicerade BBC rubriker som ”Valutafonden menar att Brexit är skadlig för brittisk ekonomi” och Financial Time ”Ekonomer: Brexit skadar tillväxten”.

Investor’s Business Daily känner till bara två aktörer – ”Open Europe” och ”Ekonomer för Brexit” – som förutspådde att brittisk ekonomi faktiskt skulle klara sig väl efter beslut om utträde. Hittills har de ha fått rätt, skriver tidningen.

Att blicka 15 år framåt är naturligtvis omöjligt, ingen vet vad som kommer att hända under dessa år. Därför är det illavarslande att det blivit så vanligt att använda ekonomiska prognoser som en del av politisk propaganda. De flesta som förutspådde kris med Brexit hade egna skäl att motarbeta en sådan utgång, summerar IBD sin analys.