15 000 personer befinner sig i en radikaliseringsprocess och är under övervakning av Frankrikes underrättelsetjänst. Det menar landets premiärminister Manuel Valls. Antalet motsvarar fler än hela Arbogas befolkning.

Sedan ett år tillbaka har över 200 personer dött och fler än 750 skadats i olika terrorattacker i Frankrike. Däribland de noga planerade dåden i Paris då bland annat konsert- och evenemangshuset Bataclan var skådeplats för en av Europas hittills värsta terrormassaker under 2000-talet. Dessa terrordåd riktade all uppmärksamhet mot Frankrike och har tvingat landets poliser, militärer och beslutsfattare att arbeta hårt för att skydda invånarna från fler dåd, något som inte lyckats fullt ut.

I en intervju med den franska radiokanalen Europe 1, säger Valls att 15 000 personer i Frankrike befinner sig i en radikaliseringsprocess. Det motsvarar lika många människor som en tredjedel av alla Landskronabor eller hela Arbogas befolkning.

Ingen vet idag med säkerhet hur många personer som kan anses vara radikaliserade i Sverige men Säkerhetspolisen, Säpo, har tidigare uppgett att så många som 300 personer kan ha rest till Syrien för att delta i kriget.

I Sverige infördes den 11 november 2015 temporära gränskontroller efter den stora flyktingkrisen förra hösten men enligt polisen sker inte kontrollerna dygnet runt.

– Vi har en gränskontroll men den är partiell, alltså inte hundraprocentig, sa Ewa-Gun Westford, informationsansvarig för polisen i Region Syd till Sydsvenskan tidigare i år.

I Frankrike pågår en högintensiv jakt på potentiella terrorister och så sent som i torsdags sköts en kvinna ihjäl av polis i samband med ett ingripande då hon tillsammans med två andra kvinnor misstänks ha planerat en terrorattack mot Gare de Lyon, en av Paris största tågstationer.

– Frankrike har sedan början av året arresterat 293 personer engagerade i terrornätverk , säger Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve till nyhetsbyrån AFP.

Det råder sedan januari 2015 högsta beredskap i Frankrike och undantagstillståndet som varit i kraft sedan terrorattacken i Nice den 14 juli gäller till och med 26 januari 2017. Enligt svenska Utrikesdepartementet uppmanar de franska myndigheterna allmänheten till ökad vaksamhet samt att noga följa råd och anvisningar om något skulle inträffa.