Två år har gått sedan riksdagsvalet. Spelplanen har ändrats och det råder stor osäkerhet kring framtida samarbeten, regeringsbildning och vilka partier som klarar riksdagsspärren.

Idag, den 14 september 2016, är det exakt två år sedan förra riksdagsvalet. Visslan är blåst – det är politisk halvlek!

Förutsättningarna för det politiska arbetet har skiftat vid flera tillfällen och ministrar har kommit och gått. Det parlamentariska läget skapade omedelbart kaos i den nybildade regeringen Löfvén då Sverigedemokraterna fick en vågmästarroll som Sveriges tredje största parti. När höstbudgeten 2014 skulle röstas igenom ställde Sverigedemokraterna ett ultimatum.

”Förhandla med oss, eller så kommer vi försöka fälla varje regering och budgetproposition som ger stöd för ökad invandring”

Så lät budskapet från SD och svaret lät inte vänta på sig. Regeringen meddelade den 3 december att man tänkte utlysta extraval, men genom att träffa Decemberöverenskommelsen, DÖ, mellan regeringspartierna (S och MP) och Alliansen (M, FP numera L, KD och C), avlystes extravalet. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna stod tillsammans vid sidlinjen och vinkade för att få komma in. Detta trots att domarna gett grönt ljus vid riksdagsvalet några månader tidigare.

Mehmet Kaplans utvisning

Rött kort

Foto: Lilian Wagdy

 

 

 

 

 

 

 

Det är inte ovanligt att en mandatperiod präglas av skandaler av olika omfattning. Såhär i halvlek är det främst en skandal som tilldragit sig stor uppmärksamhet. Det var i april 2016 som det uppdagades att dåvarande bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) vid flera tillfällen synts i samtal med de turkiska ultranationalistiska, Grå Vargarna. Det framkom även bevis på kontakter med den islamistiska organisationen Millî Görüş. Efter en lång tids uppmärksamhet i media hade Stefan Löfvén inte många alternativ kvar och valde då att ge Kaplan rött kort. Avgången ledde till en ändring i regeringens laguppställning och inhopparen, Karolina Skog, tidigare Kommunalråd från Malmö, fick fylla Kaplans plats.

MP, L och KD nära nedflyttning

Efter Kaplan-skandalen har Miljöpartiet rasat i både medlems- och opinionssiffror. Mycket tyder på att partiet kommer få svårt att klara sig kvar i riksdagen vid nästa val. I Demoskops senaste väljarbarometer ligger Miljöpartiet och balanserar på 4,8 procent tätt följt av Liberalerna på 4,3 procent. Kristdemokraterna befinner sig dock inne för ombyte i omklädningsrummet. De klarar sig sämst av alla riksdagspartier och har endast stöd av 3,0 procent. Det är en procentenhet under riksdagsspärren. Om KD ska vara kvar på spelplanen efter valet 2018 får lagledaren, Ebba Busch Thor, spela mer på offensiven. Ett parti som står utanför och vill vara med i matchen är Feministiskt Initiativ, FI. De låg enligt väljarbarometern på 2,2 procent, endast 0,8 procentenheter under KD.

Taktiska förändringar

Efter migrationskrisen förra hösten började flera partier använda sig av Sverigedemokraternas förslag på området. Några har även insett att migrationspolitiken som fördes inte var den rätta.

– Är inte övertygad om att inriktningen på vår flyktingpolitik alltid är den mest resurseffektiva för att hjälpa det oerhört stora antalet människor på flykt i världen. För varje person som når Europa finns mångdubbelt fler kvar i flyktingläger långt borta vi sällan hör talas om. Tål att funderas på, berättar den moderata riksdagspolitikern Johan Forsell i ett inlägg på Facebook.

Sedan Sverigedemokraternas riksdagsinträde 2010 har det tävlats om vem som står längst ifrån partiet. Nu börjar opinionen svänga och det råder snarare en taktil konsensus om att man måste samarbeta med SD i olika frågor, även på riksdagsnivå.

– Ty förr eller senare kommer allianspartier att ingå en framtida regering och då kommer SD bjudas in. Om S sen kommer tillbaka till makten så kommer bäbisskrikandet vara över och även S kommer bjuda in SD. Den enda skillnaden blir att S kommer att förlora på det hela eftersom de grät längst av alla, analyserar TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson i en analys på Facebook.

Jan Björklund verkar vara den som går i täten och vill öppna upp för samtal med SD.

– Det är ju regeringen som bestämmer vem de bjuder in. Men jag tycker ju i grunden att alla riksdagspartier ska bjudas in. Det betyder inte att man sedan gör upp med alla partier. Men det skapar en onödig martyrställning för SD. Jag tycker att alla partier borde bjudas in, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Ekot.

 

Det osäkra slutresultatet

Valupptakten har redan börjat. Frågorna om hur valrörelsen ska ta form är många. Kommer blockpolitiken att bestå eller kommer partierna att gå till val på sina egna partiprogram? Inget block kan nå majoritet, och då är frågan om inte samverkan före valet blir en onödig nedtoning av det egna partiets profileringsmöjligheter.

Det återstår att se vilka partier som kommer att få spela kvar i den högsta divisionen. Blir kommande riksdagsval slutet för MP, L och KD?