Aftonbladet sprider anklagelser om att pseudonymen Egor Putilov är desinformatör, sedan man pinsamt nog blivit trollad av en annan och ännu okänd pseudonym. Men Aftonbladet kan jaga desinformatörer på närmare håll, skriver Mohamed Omar.

Tidigare under hösten, den 22 augusti, publicerade Aftonbladet en märklig debattartikel av en viss Tobias Lagerfeldt, juridikstuderande och volontär hos Refugees Welcome. Lagerfeldt pläderade för att asylsökare och illegala invandrare skulle ges rösträtt i Sverige.

Artikeln väckte starkt negativa reaktioner.

Så småningom kom det fram att någon Tobias Lagerfeldt inte existerade, artikeln var sannolikt skriven av någon med motsatta åsikter som ville förlöjliga migrationsvärmarna. Aftonbladet blev trollad helt enkelt.

Publiceringen visade, för de som inte redan visste det vill säga, att Aftonbladet var berett att publicera vilka stolligheter som helst så länge man drev en migrationssvärmisk tes. Man blev arg, kanske skämdes man också lite, och började jaga mannen bakom pseudonymen Tobias Lagerfeldt. Det stora avslöjandet kom den 3 september och hade rubriken ”Alexander, 34, är SD:s hemliga desinformatör”.

I artikeln påstods att Alexander Fridback, en journalist med rysk bakgrund som också skriver under pseudonymen Egor Putilov, hade författat den migrationssvärmiska artikeln. Dock framlade man inga bevis. Det enda man egentligen avslöjade var att Egor Putilov egentligen heter Alexander Fridback. Och? Fridback är också sedan början av 2016 anställd på SD:s riksdagskansli. Jaha.

Egor Putilov är frilansjournalist och före detta handläggare på Migrationsverket. Han har skrivit flera intressanta blogginlägg om hur det går till på verket och sina möten med asylsökare. Alltså ingen desinformation utan sakliga texter från någon med insiderkunskap. Att han använder pseudonym beror på att han lever med skyddad identitet. Han är hotad.

Jag vet inte om Alexander Fridback, alias Putilov, är mannen bakom trollningen av Aftonbladet. Än så länge har jag inte sett några bevis. Och fram till dess är det fel att kalla honom ”desinformatör”. Själv nekar han bestämt och tänker stämma Aftonbladet för förtal.

Dock vet jag att Aftonbladet bevisligen har en desinformatör anställd på den egna redaktionen. Han heter Anders Lindberg och skriver ledare.

Aftonbladets jakt på desinformatörer skulle bli trovärdigare om de började jakten på den egna redaktionen.

”Organiserat tiggeri är en råtta i pizzan”, skrev Lindberg på ledarplats i Aftonbladet den 20 maj 2015 och påstod därmed att uppfattningen att tiggeriet är organiserat var en modern folksägen.

”Att ensamkommande barn inte är barn är ett påstående som är påhittat. Migrationsverket utreder varje fall”, skrev Lindberg i en tweet den 23 juli 2015. Då visste väldigt många svenskar redan att en stor del av ”flyktingbarnen” i själva verket var vuxna karlar. Begreppet ”skäggbarn” var etablerat.

I en annan ledare, den 4 november 2015, påstod Lindberg att ”ålderstesterna är ju ovetenskapligt trams”. Detta med anledning av ett moderat förslag att åldersbestämma ensamkommande.

”Moderaternas utspel sänker den politiska debatten till samma nivå som hos vaccinkritiker och klimatskeptiker. När man inte gillar den vetenskap som finns hittar man på en egen.”

Och så där håller Lindberg på. Och han får hållas. Minst lika stollig som det spruckna trollet Tobias Lagerfeldt alltså, volontär på Refugees Welcome. Men ledarskribenten Lindberg är inte anställd av SD för att svartmåla migrationssvärmarna. Han får lön av Aftonbladet.

Mohamed Omar