När Finlands utrikesminister Timo Soini på onsdagen besökte kollegan Margot Wallström i Stockholm handlade en stor del av lunchdiskussionerna om relationen med Ryssland. Länderna är avvaktande inför de inbjudningar till samtal som Moskva skickat ut på via olika kanaler.

Tidigare i augusti meddelade Ryssland att landet bjuder in en rad länder i Östersjöregionen till bilaterala diskussioner om bland annat flygsäkerheten i området. Nato-landet Estland har redan tackat nej. Timo Soini fick vid en gemensam presskonferens efter mötet frågan hur han ser på inbjudan som innebär enskilda möten med Ryssland.

– Jag tycker generellt sett att den här typen av kontakter och förhandlingar måste föras i en bredare skala. Jag ser det inte som görligt att det blir bilaterala konsultationer mellan två länder, säger han.

Svenska regeringen bereder inbjudan för tillfället. Inga beslut är fattade, men också Margot Wallström är avvaktande.

– Vi tar kontakt med de andra som har blivit inbjudna, tar reda på vad exakt dagordningen innehåller och hur det här är tänkt. Vi kommer inte att tillåta att man slår in kilar mellan länderna.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist sade tidigare i veckan att det är viktigt att länderna kring Östersjön agerar samfällt på inbjudan och menar att Sverige inte vill ha splittring, som bilaterala möten med Ryssland skulle kunna leda till.

Finlands president Sauli Niinistö föreslog i juli att alla flygplan som flyger över Norden och Baltikum ska ha sina transpondrar påslagna för att undvika incidenter. Ryska plan har stängt av transpondrar vid flera tillfällen. När Ryssland meddelade om inbjudan till mötena om säkerhetssituationen så hänvisades till just Niinistös förslag.

Finland har, inte minst genom presidenten, vinnlagt sig om att upprätthålla en dialog med den högsta ryska ledningen. Sverige har däremot så gott som frusit sina kontakter efter den ryska annekteringen av Krim.

Tidigare i sommar sade ändå statsminister Stefan Löfven och Margot Wallström att de är intresserade av en dialog med Ryssland. På frågan om vad en dialog mer konkret innebär svarade Wallström:

– Vi tycker att den politik vi för mot Ryssland måste vara mycket principfast vad gäller den position som EU har, vår sanktionspolitik till exempel. Men den måste också vara långsiktig så att vi engagerar oss med folk till folk-kontakter och annat. Det måste alltid involvera en dialog på olika sätt. Det värderar vi och vi kommer att fortsätta titta på hållningar på detta framöver. Det måste vi bygga för den dag då vi ser att Ryssland faktiskt rör sig i rätt riktning.

Utrikesministrarna representerar partier med stora skillnader, det gamla och etablerade Socialdemokraterna och det nya uppstickarpartiet Sannfinländarna. Ändå kommer de förvånansvärt bra överens, och ska bland annat göra gemensamma resor i sina ämbeten. På presskonferensen på onsdagen fick Soini och Wallström frågan hur det kommer sig.

– Vi representerar våra länder och regeringar, inte partierna vilket gör det lättare, sade Soini.

En gräns för samsynen fanns dock. När Toni Soini fick frågan om Finland kommer att införa en ”feministisk utrikespolitik”, så som Margot Wallström utlovat för Sverige, ler Soini medan han svarar.

– Jag är inte helt säker på vad det innebär, det är upp till era politiker och folket att besluta hurdan politik ni vill ha. Jag är lite obekant med uttrycket, jag vill inte kommentera det närmare, svarade Soini.