Via en Facebookgrupp uppmanas kristna att bära kors synliga i sympati för alla de kristna som förföljs runt om i världen. Men Svenska kyrkans kommunikationschef Gunnar Sjöberg anser det vara ”okristligt” eftersom ”Jesu kors riskerar att användas som ett tecken mot en annan grupp bekännare”.

Facebookgruppen MittKors startade i onsdags och har redan flera tusen medlemmar. Man uppmanar folk att ta en bild på sig själv med kors och lägga upp på Facebooksidan, taggad med #mittkors.

– Gruppen MittKors vill ta ställning för världens förföljda kristna genom att öppet och med stolthet bära korset runt halsen i vår vardag. Korset är hoppets, kärlekens och nådens tecken, ett tyst motstånd mot mörker och våld, säger prästen Annika Borg, en av initiativtagarna.

Men från Svenska Kyrkans ledning riktas nu hård kritik mot att framhäva korset. Kommunikationschefen Gunnar Sjöberg skriver i kommentar att han tycker att tonläget bland kristna debattörer känns ”ofräscht” och oroas över att det kan ”inspirera till tankar om religionskrig”.

Bitte Assarmo, chefredaktör på Katolskt magasin, reagerar på Sjöbergs inlägg och skriver att korset borde vara en självklar symbol för alla kristna. Att korset uppfattas som en provokation hos representanter för Svenska kyrkan tycker hon är ”osmakligt och upprörande”.

– Följdfrågan måste då bli om han tycker att kristna istället borde gömma undan sina kors, eller rentav ta av dem och stoppa undan dem längst in i smyckeskrinet, skriver hon i tidningen.

Se mer: Dagen i Kristna uppmanas bära kors, Svenska kyrkan kritiserar korskampanj.