Bristen på studentbostäder är akut i Stockholm. Kötiden för en student har vuxit till att vara mellan tre och sex år. Men nu går nybyggda studentlägenheter istället till nyanlända.

När ett kontorshus i Älvsjö, söder om Stockholm, började byggas om var avsikten att skapa 279 studentlägenheter. Men redan innan lägenheterna är färdigställda har kommunen planer på att avdela en tredjedel av dem till nyanlända migranter.

– Det här är ett led i att lösa den akuta bristen på bostäder för nyanlända. Därför erbjuds hyresvärden Stiftelsen hotellhem i Stockholm, SHIS, att hyra de här bostäderna av oss, säger Karin Stener, kommunikationschef på Stockholmshem, till Tidningen Liljeholmen/Älvsjö.

Kommunerna har skyldighet att erbjuda ett visst antal nyanlända bostäder. För Stockholms del handlar det om 2.810 nyanlända under 2016. I Stockholm är SHIS, som hjälper personer som inte kan få någon lägenhet av ekonomiska eller sociala skäl, en viktig aktör när det gäller att fixa fram bostäderna.

Totalt ska SHIS få fram 1.200 lägenheter åt nyanlända under 2016 och i nuläget har man lyckats skaffa fram majoriteten av dem. Dels genom bostäder i egna fastigheter, dels genom modulhus och genom att bygga om servicehus till bostäder för nyanlända. Även att hyra i andrahand av privatpersoner är aktuellt.

Är det rätt att ta just studentlägenheter, som det är sådan akut brist på?

– Den frågan kan jag inte kommentera. Staden har fått ett uppdrag att ta fram bostäder och jag kommer inte att kommentera om det är rätt eller fel, säger Karin Stener.