Över 60 bilar har blivit utbrända eller skadade i natt i flera städer. Nu attackeras också bilar i garage, vilket gör att många fler fordon blir rökskadade.

Så många som 50 bilar har skadats i samband med anlagda bränder i Stockholmsområdet under natten, enligt polisen. Vid tvåtiden i natt larmades räddningstjänsten till ett parkeringsgarage i Husby i norra Stockholm.

– Det var kraftig rökutveckling. Två bilar blev helt utbrända. Totalt var det 47 fordon i den delen av garaget och de flesta av dem har fått rökskador, säger Sven-Erik Olsson vid polisen i Stockholm till TT.

Vid midnatt fick räddningstjänsten dessutom släcka bilbränder i Jordbro i Haninge kommun.

– I centrum där brann det sju fordon. Vi har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand, säger Sven-Erik Olsson.

Också Södertälje har drabbats. Under natten brann en biogasbil som stod parkerad i området Fornhöjden.

Larm om brinnande fordon har även kommit in från fler platser i landet. I Borås ryckte räddningstjänsten ut för att släcka en brinnande motorcykel och två mopeder.

Redan tidigare har bilbränder blivit vanliga i Malmö. Men i natt trappades attackerna upp. Under mindre än en timme fick polisen in larm om bilbränder på nio platser i Malmö.

– Vi i har fått många larm om bilbränder utomhus, de flesta ligger på adresser i Hyllie. Vi och räddningstjänsten åker på dem så fort vi kan, sade polisens presstalesperson Anna Göransson.

Läget var så ansträngt för polis och räddningstjänst att de i flera fall inte hann ut till brandplatserna i tid. De boende fick helt enkelt rycka in och göra vad man kunde för att stoppa bränderna.

– Det har varit heroiska insatser av boende, de har släckt själva med handbrandsläckare. De boende har verkligen hjälpt till, det är bara de som drabbas av det här, det är deras bilar som brinner upp, sade Anna Göransson.