Civilminister Ardalan Shekarabi flaggar nu för att Sverige kan komma att införa lag om tiggeriförbud i likhet med andra nordiska länder. Det innebär ännu en total omsvängning från Socialdemokraternas sida.

Minns ni förra sommaren då Sverigedemokraterna markerade mot tiggeri genom bland annat en reklamkampanj i tunnelbanan i Stockholm? Det blev ett himla liv. Kravaller, vandalisering och upprörda tongångar, inte minst från Socialdemokratin och dess ungdomsförbund.

Ett år senare föreslår samma Socialdemokrati att regeringen ska möjliggöra för kommuner att införa tiggeriförbud. Civilminister Ardalan Shekarabi säger från en konferens med sina nordiska kollegor att det förbud som finns i Norge och Danmark kan komma att införas i Sverige.

– Vi måste se problemet med tiggeriet. Problemet med tiggeriet på svenska gator kan aldrig vara lösningen på de stora problem som finns med utanförskap och diskriminering och fattigdom i Rumänien och Bulgarien, utan de problemen måste attackeras där. Tiggeriet kan aldrig vara lösningen på det, säger civilministern till Sveriges Radio.

Han vill studera erfarenheterna i de andra nordiska länderna och inleda en dialog med svenska kommuner. Socialdemokraterna har varit starkt emot ett förbud liksom Miljöpartiet, medan flera borgerliga haft olika förslag.

– Ja vi måste vara ärliga och säga att det här är ett problem som fortsätter att existera i Sverige. Det är ett problem som många kommuner möter. Och då måste vi verkligen självklart analysera alla möjliga åtgärder som kan vidtas. Det vore fel att inte göra detta och att inte se problemen, att inte utvärdera erfarenheterna, säger han.

Om regeringen nu plötsligt intar attityden att det är ”fel att inte se problemen”, måste Socialdemokratin ändra det mesta av den politik man så starkt propagerat för på senare år.

Det är ett mått på regeringsduglighet om en regering kan motivera sina åtgärder utifrån sin egen profil och ideologi. Det säger sig självt att en regering som av verkligheten ständigt tvingas genomföra en politik som går stick i stäv med den egna ideologin inte är stark utan vinglande och utan gedigen politisk underbyggnad.

Svenska folket har att i nästa val besluta om man ska rösta fram partier som begriper verkligheten sådan den är eller på partier som fantiserar om hur man tycker den borde vara men som sedan tvingas göra tvärtom. Originalet borde vara bättre än dåliga kopior.

Dick Erixon
2016-08-19