En av de mest omfattande operationerna någonsin för att rädda migranter på Medelhavet genomfördes under måndagen, rapporterar italienska kustbevakningen. Nära 7.000 migranter plockades upp ur vattnet utanför Libyens kust.

Efter en av deras mest intensiva dagar de senaste åren skriver italienska kustbevakningen på Twitter, ”Ledningscentralen koordinerade 40 räddningsoperationer och räddade 6 500 migranter”.

Dagen innan räddades ytterligare tusentals människor från samma område. Totalt har omkring 105.000 ankommit till Italien i år, före måndagens räddningar enligt FN:s flyktingorgan UNHCR.

Strömmen av migranter över Medelhavet till Italien i dåliga båtar fortsätter därmed i samma takt som förra året. En skillnad är dock att antalet ensamkommande från Libyen eller Egypten till Sicilien är större.

Båtarna man ger sig ut i är rangliga och inte gjorda för resor över Medelhavet. Dessutom ger sig de överfulla båtarna ut med för lite bensin för att korsa havet, rapporterar Daily Telegraph. Istället förväntar man sig att bli räddade av europeisk kustbevakning när man tagit sig 20-25 kilometer ut på öppet hav. Och bli ilandsatt i Europa istället för återbördad till Libyens kust.