Från det att islamistiska AK-partiet och dess ledare Erdogan vann valet i Turkiet 2002 har de hyllats av EU och Sverige som ”moderata” och närmast jämförbara med kristdemokrater. Nu stängs tidningar, journalister fängslas och homosexuella halshuggs i Istanbul.

Den transsexuella aktivisten Hande Kader hittades i veckan brutalt mördad och för några veckor sedan blev 23-årige gayaktivisten Muhammed Wisam Sankari halshuggen i Istanbul.

Den välkände människorättsaktivisten och författaren Ragip Zarakolu, som lever i Sverige, är orolig för sina kollegor på den pro-kurdiska tidskriften Özgur Gündem som stängdes i veckan. Hans familjs bostad i Turkiet har stormats med tungt beväpnad polis.

Zarakolu är van att möta Turkiska statens motstånd. Under 40 år har han riktat kritik mot både militärregimer och folkvalda regeringarna i Turkiet. Han har åtalats och ställts inför domstol mer än 50 gånger och dömts till allt från fängelse till utreseförbud. Han är van vid strider om pressfriheten i Turkiet.

I vanliga fall har polisen kommit med en kallelse till rättegång, men aldrig tidigare har det gått så här våldsamt till som nu i veckan.

– De attackerade mitt hus med anti-terrorist-poliser. De bröt sig in och tog böcker i beslag, säger Ragip Zarakolu till Sveriges Radio.

– Inte ens under militärregimen gick det så här våldsamt till, men de undantagslagar som nu gäller i Turkiet gör det möjligt med den har typen av ageranden.

De i Europa som tidigare hyllat Erdogan och därigenom varit honom behjälplig med att tränga tillbaka den sekulära staten i Turkiet, militärens och domstolarnas makt, har nu varit tysta. Erdogan är förvånad och irriterad över att det stöd som tidigare så generöst har givits honom nu inte manifesteras från europeiska regeringschefer.

Se mer: Hurriyet Daily News i Murder of transgender woman shines dark light on rights issues in Turkey och Gay Syrian man mutilated, beheaded in Istanbul, Sveriges Radio i Turkisk författare i Stockholm: Pressfriheten i Turkiet under press som aldrig förr, Samtiden i Turkiets AKP från föredöme till skurkparti.