Riksmedier rapporterar inte längre om stenkastning, upplopp och bilbränder i Rosengård. Det är ingen nyhet, utan vardag. 20-tal bilar har satts i brand på två veckor och i helgen brann en polisbil. Ingen gripanden har skett.

Bilbränder är något normalt i Rosengård. Men i sommar har skadegörelsen eskalerat med över tjugo bilbränder bara de två senaste veckorna.

I helgen brann dessutom polisbil. Patrullen var på utryckning om lägenhetsbråk och fick under tiden larm om en bilbrand i närheten. Fordonet som brann var deras egen patrullbil.

– Flera andra patruller körde till platsen. Dels i förhoppningen att hitta vittnen och dels för att hjälpa patrullen som inte kunde ta sig tillbaka till stationen, säger Skånepolisens informatör Calle Persson till Sydsvenskan. Tjugo minuter senare kom larm om att annan bil i närheten satts i brand.

De flesta bilar som sätts i brand i området är dock privatägda och inte särskilt nya, vilket gör försäkringsbedrägeri mindre troligt. Äldre bilar ger nästan ingen ersättning. Inte mycket tyder på att sabotaget riktar sig mot utvalda personer.

– Vi har listor på alla ägarna och flera av dem bor inte ens i området, utan har bara hälsat på någon. Det finns ingen röd tråd, säger kommunpolisen Glen Sjögren till Sydsvenskan.

I skydd av mörkret krossar gärningsmännen en ruta i bilen och kastar in något brinnande i dem. De utbrända bilarna gör det svårt att finna spår. Vittnen finns vid några av bränderna och de har observerat unga män springandes från platsen. Men signalementen är vaga: män i tjugoårsåldern med uppdragna huvor.

Utöver att bilbränder blivit vanligare har man också funnit flera bombattrapper vid busskurer i Rosengårds centrum.

– Det är mycket verklighetstrogna attrapper, och vi kan inte chansa när vi ser sladdar och annat sticka ut utan kallar in bombgruppen. Det drar så klart rätt mycket resurser, säger Glen Sjögren.

Också räddningstjänsten ser med oro på upptrappade våldet.

– Trenden är oroväckande. Dels tänker jag att det påverkar den allmänna otrygghetskänslan, dels på att det finns risker både med rökutveckling av giftiga brandgaser. Det kan också finnas en spridningsrisk om bilen är placerad i ett garage eller nära ett förråd eller liknande, säger Ulf Nilsson chef på Räddningstjänsten Syd.

Många i Sverige vill dock inte se utvecklingen. Tidningen ETC skrev före sommaren att arbetet med ”de utsatta ungdomarna på Rosengård har gett effekt”. En ungdomsledare berättar om att man nu har dialog och kramas i Rosengård.

Se mer: Sydsvenskan i 21 utbrända bilar på tolv dagar och Polisbil uppeldad, ETC i Läget i Rosengård lugnt.