Franske inrikesministern rapporterar att man stängt ner 20 moskéer sedan i december eftersom de varit platser där man predikat radikal islamistisk ideologi.

Den socialistiske inrikesministern Bernard Cazeneuve tweetade igår, ”Kampen mot radikaliseringen: sedan i december har 20 muslimska platser för bön stängts”.

Av Frankrikes 2.500 moskéer och böneplatser misstänks över 120 predika radikal salafism, en av de fundamentalistiska uttolkningarna av sunnitisk islam, rapporterar France 24.

– Det finns ingen plats i Frankrike för dem som uppmanar till hat i bönelokaler och moskéer. Omkring 20 sådana moskéer har stängts och fler kommer att stängas, säger inrikesministern till AFP.

Uttalandet kommer efter det att landets premiärminister Manuel Valls efterlyst tillfälligt förbud mot utländsk finansiering av franska moskéer. Ett senatsutskott har publicerat en rapport om islam i Frankrike där det framgår att, även om landets moskéer främst finansieras genom individuella donationer, en inte obetydlig andel av finansieringen sker genom utländska bidrag, särskilt från Saudiarabien, Marocko och Algeriet. Rapporten föreslår inte förbud mot utländsk finansiering men ökad öppenhet och transparens i moskéernas finanser.

Eftersom fransk lag förhindrar att staten finansierar religiösa verksamheter menar vissa att moskéer blivit beroende av utländska ekonomiska bidrag. Nu meddelar inrikesministern att myndigheterna ska arbeta med muslimska råd för att stärka insamlingsverksamheten för inhemsk finansiering av moskéer:

– I oktober kommer en insamlingsstiftelse att skapas för att finansiera kulturella institutioner och utbildning i sekulär islam, säger ministern.

Nedstängningen av moskéer följer på flera uppmärksammade attacker av islamistiska extremister i landet de senaste två åren, inklusive förra veckans bestialiska mord på en katolsk präst i Normandie. Frankrike har varit i undantagstillstånd sedan IS attackerade Paris förra hösten, vilket givit staten möjlighet att genomföra åtgärder som att stänga böneplatser som misstänks stödja våldsbejakande åsikter.

Se mer: France24 i France closed ’about 20’ mosques since December.