Tyska storstaden Köln dränktes i turkiska flaggor på söndagen. Tyska flaggor var sällsynta. Tiotusentals sympatisörer till Turkiets alltmer totalitära president Erdogan dominerade gatorna. Och ilskan är stor att Erdogan inte fick hålla tal via videolänk.

Köln dominerades av turkiska flaggor med den ottomanska halvmånen medan demonstranterna ropade ”Turkiet, Turkiet”. Senast ottomanska symboler vajade i stor mängd över Europa och tysktalande områden var 1529 då sultanen belägrade Wien, men de muslimska styrkorna lyckades inte inta staden.

Mängden bilder på Erdogan och AK-partiet var många bland dem som samlades för att hylla ledaren. Irritationen var stor över att Turkiets president inte fick hålla tal via videolänk, efter ett beslut i tysk domstol. Turkiets utrikesdepartement har på måndagen kallat upp Tysklands chargé d’affaires i Ankara för ett samtal, om varför Erdogan nekades att tala till demonstranter i Köln via videolänk, rapporterar Süddeutsche Zeitung

Tysklands integrationsminister Aydan Ozoguz förnekar inte Erdogans inflytande i Tyskland. ”Jag ser med oro på att relationen till Turkiet hos människor som lever här utnyttjas politiskt”, säger hon till AFP.

Delstatens ministerpresident, socialdemokraten Hannelore Kraft, uppmanar turkiska migranter: ”Importera inte politiska konflikter till regionen där ni valt att leva.”

Omkring tre miljoner personer med turkisk bakgrund bor i Tyskland.

Se mer: Deutsche Welle i Erdogan demos and counterprotests put Cologne on edge, Guardian i Turkey condemns German court for banning Erdoğan video link to rally, AFP i Tensions in Germany ahead of pro-Erdogan demo.