Inför tusentals åhörare höll Jimmie Åkesson sitt sommartal i Sölvesborg idag. Det var en avspänd partiledare som vände sig mot regeringens skönmålning av utvecklingen i landet. ”Stefan Löfven är en svikare”, konstaterade han.

Det var strålande sol och varmt när Åkesson inledde med att berömma britterna för att i början av sommaren beslutat sig för att lämna Europeiska unionen i folkomröstning.

– Det är dags att vi lyfter frågan och får till stånd en europeisk resning mot eurokraterna i Bryssel. Som frihetsälskande Sverigevänner är det vår plikt att leda arbetet.

Åkesson tog sedan upp finansministerns tal i veckan om att svensk ekonomi går bra.

– Jag ifrågasätter det. Trots högkonjunktur måste regeringen låna tiotals miljarder kronor. Det är kortsiktigt och riskabelt.

Värst är att regeringen skapat situationen därför att man vägrade ta ansvar när man kunde gjort något, menade Åkesson och syftade på att regeringen väntade så länge med att införa ID-kontroller att 163.000 asylsökande kom till Sverige under förra året. Det urgröper nu välfärdssystemen på olika sätt.

– Om det nu går så bra, varför har vi då hundratusentals fattigpensionärer? Om det gå så bra varför har vi så stora brister i skola, vård och rättsväsende? Sverige kan betydligt bättre, sa han.

Den politik regeringen fört har skapat missnöje med kvalitet och tillgänglighet i välfärden. Den har skapat polarisering i samhället och brister i tryggheten för människor.

– Stefan Löfven är en svikare, summerade Åkesson. Man sviker samhället genom att å ena vilseleda och å den dra sidan hindra nödvändiga reformer från att komma tillrätta med problemet.

Åkesson fokuserade sedan på barnfamiljernas och pensionärernas situation.

– Vi vill att Sveriges familjer ska ha möjlighet att forma sin vardag så som det passar dem. Bort med kvoteringen av föräldraförsäkringen, utöka möjligheten till deltid för familjer med småbarn. Utöka familjernas möjligheter att forma livet just som de själva vill ha det, inte minst genom förstärkt föräldrapenning och bostadsbidrag.

Åkesson påtalade att gruppen fattigpensionärer nästan har fördubblats de senaste tio åren. ”Trots att det går så bra för Sverige.”

– Vi menar att den som kräver sin rätt först ska göra sin plikt, men den som gjort sin plikt ska också ha sin rätt!

Ett uttalande som gav talets längsta applåd.