En mediebild har skapats där vit polis av rasistiska skäl skjuter ihjäl svarta män. Den bilden stämmer inte med fakta, men den vrede sådana myter skapar kan ligga bakom attacken mot polisen i Dallas där 12 poliser sköts, varav 5 är döda.

Enligt data för 2015 som Washington Post publicerat är 50 procent av dödsfallen då polisen avlossat vapen vita personer, medan 26 procent är svarta. Majoriteten av de dödade var beväpnade eller på annat sätt hotade polisen med dödligt våld.

En annan studie från City University i New York, som omfattar en längre period, visar att 49 procent av dödsfallen vid polisingripande var vita, 30 procent svarta, 19 procent spansktalande och 2 procent asiater.

Utifrån hela populationen är de svarta dödsfallen fler, men utifrån antalet åtal för mord är de svarta underrepresenterade då 57 procent av alla mordåtalade är svarta i storstadsregionerna.

Inför en tidigare händelse där vit polis skjutit ihjäl en svart man medverkade New Yorks förre borgmästare Rudy Giuliani i Meet The Press, där han framförde andra statistiska fakta som tillför diskussionen om övervåld viktiga uppgifter: 93 procent av svarta män som dödas blir dödade av andra svarta män.

Ett annat sätt att uttrycka statistiken görs av journalisten och författaren Heather MacDonald i City Journal:
12 procent av dödligt våld mot vita och spansktalande utfördes av polisen, men endast 4 procent mot svarta. Hon menar att det finns större statistisk anledning att kampanja för ”White and Hispanic Lives Matter” än ”Black Lives Matter”.

Medierna slår upp och ägnar mycket stor bevakning åt de färre fall där svart person dödats i polisingripande än när vita faller offer för samma våld. Ett exempel är 18-årige Gilbert Collar som studerade vid University of South Alabama. Han sköts till döds av svart polisman trots att han var naken och obeväpnad. Polismannen friades från anklagelser om övervåld av jury i Mobile, men medierna var inte intresserade av fallet.

Det har framförts kritik mot att massmedier i allt större utsträckning ägnar sig åt kampanjjournalistik än nyhetsjournalistik. Oavsett vad man tycker om det, borde massmedier åtminstone bygga sin rapportering på relevanta fakta.

Se mer: Wall Street Journal/Daily Wire i Statistics About Cops Killing Blacks, Washington Times i Police kill more whites than blacks, but minority deaths generate more outrage, Erixon i Svart våld utmärker USA, American Thinker i Study: Cops kill more whites than blacks.