Trots resurstillskott medger ledningen för säkerhetspolisen att man inte förmår att bekämpa de växande terrornätverken. Volymerna av extremister är nu så stora i Sverige att man inte klarar av att övervaka hoten och förbygga terrorattacker.

Säpo har svårt att hantera snabbt växande islamistiskt radikala miljöer i många av landets förorter. Man har inte lyckats stoppa dem som rekryterar unga extremister att resa till stridszoner och nu förvärras problemen när allt fler återvänder från att ha deltagit i blodiga strider för IS i Syrien, men också från andra konfliktområden, som stridande för al-Shabaab i Somalia.

Hotbilden mot Sverige ökar när terrorister med erfarenhet från strider, vapenträning, sprängkunskaper och utvidgade kontaktnät börjar agera på svensk mark. Dessutom uppmanar terrornätverk som IS alla sympatisörer att på sina bostadsorter i väst göra improviserade attacker och döda civila exempelvis genom att köra över dem med lastbilar eller hugga ihjäl passagerare med kniv och yxa på exempelvis bussar och tåg.

– Vi är i ett läge som vi aldrig har varit i. Volymen i dag gör att vi måste jobba på ett helt annat sätt, säger biträdande Säpo-chefen Johan Sjöö till DN.

– Vi är en ganska liten myndighet med huvudkontor i Stockholm och ett antal små regionkontor och vi har för länge sedan insett att med den hotbild vi har kommer vi aldrig att kunna hantera detta själva. Så hur använder vi vår resurs bäst?

– Det vi har gjort är bland annat att vi har inlett ett nära samarbete med polismyndigheten, som har två fördelar jämfört med oss. Ett: de är väldigt stora. Två: de finns i  hela landet, dygnet runt.

– Det vi gör är att vi på både nationell och regional nivå delger information kring bland annat individer, fenomen, miljöer, nätverk. Därefter tar polismyndigheten vid i  sin organisation och för ut det här i lokalsamhället, där de har kontakter med skolor, socialtjänst och civilsamhället, förklarar Johan Sjöö.