Justitieminister Morgan Johansson (S) försvarar nu rikspolischefen Dan Eliasson som gjort flera partipolitiska uttalanden. ”Det är inte märkligt”, säger han.

Det är i en intervju med Dagens Nyheter som Morgan Johansson reservationslöst ställer upp på rikspolischefen trots att han fått omfattande kritik från många håll för sina ovärdiga uttalanden. Johansson säger:

– Det är bra att rikspolischefen markerar mot värderingar som inte är i linje med vad svensk polis ska hålla sig till.

– Dan Eliasson har markerat mot Sverigedemokraternas värderingar, och man ska vara klar över att SD inte är vilket parti som helst, säger Morgan Johansson.

Justitieministern bortser ifrån att Sverigedemokraterna är ett demokratiskt valt riksdagsparti som representerar hundratusentals medborgare. Att utmåla det som något annat kan tolkas som att Morgan Johansson sätter sig över demokratin.

Sverigedemokraterna är kritiska till justitieministerns uttalanden.

– Det är tydligt att Morgan Johansson inte ser något värde i att Sveriges myndighetschefer ska vara opolitiska. Det här innebär också att han inte lägger någon större vikt vid att myndigheterna ska vara självständiga och oberoende. Det är problematiskt, säger Felix Byström, pressassistent för Sverigedemokraterna.