Påven Franciskus förklarade att ”världen är i krig” dagen efter att terrorister stormade en gudtjänst i en fransk kyrka och skar halsen av den 85-årige prästen. Påven framförde budskapet på onsdagen under en flygresa mellan Rom och Krakow där han ska leda mässa med upp till två miljoner unga pilgrimer.

Påven sa att Frankrikes president Hollande har ringt och framfört sina kondoleanser. ”Jag vill tacka alla som visar sin sympati, särskilt den franske presidenten som jag haft telefonsamtal med”, sa han.

Fader Jacques Hamel ledde gudtjänst i kyrkan i den lilla staden Saint-Etienne-du-Rouvray, Normandie, när två islamistiska extremister tog sig in och tog prästen och gudtjänstbesökarna som gisslan. De tvingade Hamel att knäböja och sedan skar de halsen av honom medan de filmade den barbariska handlingen.

”De ord som oftast används är otrygghet och osäkerhet, men det rätt ordet är krig… ja, det är krig. Prästen dog medan han ledde kyrkobesökarna i bön”, så påven. ”Hur många kristna, hur många oskyldiga barn måste dö? Världen är i krig eftersom den har förlorat freden”, sa han till reportrar på planet. ”Detta är krig. Världen har varit i krig ett tag nu… Vi hade krig som startade 1914 och 1939, och nu detta. Vi borde inte vara rädda att säga sanningen.”

Han tillade, ”Jag vill klargöra att när jag talar om krig, menar jag verkligen krig… ett krig om intressen, om pengar och resurser… Jag talar inte om ett religiöst krig. Alla religioner predikar fred, det är andra som vill krig.”

Se mer: Reuters i Pope says attacks shows ’world is at war’, NBC i Pope Francis Says ’The World Is at War’ After ISIS-Linked Church Attack, Washington Post i World is at war.