Det verkar som om de som ska motverka fobier själva lider av allvarliga fobier. Inga bidrag beviljas i syfte att motvekra salafisternas fobier mot kristna, judar eller ateister, skriver Mohamed Omar.

Den 1 juni meddelade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke på DN Debatt att den rödgröna regeringen skulle införa hårdare kontroller av organisationer som finansieras med skattepengar. ”Stöd till civilsamhälle och trossamfund ska fördjupa demokratin, inte undergräva den”, skriver hon.

Det lät ju bra. Skattemiljonerna har regnat över flera islamistiska organisationer i flera år. I sina ansökningar har de använt fina ord, men i verkligheten har de stått för någonting annat.

”Vi kan aldrig acceptera att medborgarnas skattepengar används till att organisera hatretorik och ökad polarisering”, fortsätter Bah Kuhnke i sin debattartikel. Dock är det precis vad som hänt och som fortsätter att hända.

År 2009 fick Sveriges Imam Förbund, en ultrakonservativ salafistisk grupp, 416 000 kronor i statliga medel för att ”motverka islamofobi”. Det går att läsa i dåvarande ungdomsstyrelsens årsrapport. För pengarna gjorde de en hemsida, muslim.se, där man fick lära sig att muslim inte får bli vän med en icke-muslim, att straffet för homosexualitet är döden och att det är förbjudet att fira svenska högtider som julen.

På hemsidan står det att två imamer är ansvariga för allt innehåll. Den ene är Gävleimamen Abo Raad som beskrivs som ”en av Europas kanske mest främsta imamer”. Abo Raad har i färska intervjuer för Sveriges radio och SVT hållit fast vid åsikten att homosexuella bör avrättas.

När terrorgruppen Islamiska staten (IS) erövrade Mosul sommaren 2014 blev Abo Raad lyrisk. I ett inlägg på Facebook uppmanade han sina anhängare att be för sina ”sunnisyskon” som krigar mot ”svekfullhetens, icke-trognas och syndfullhetens styrkor”. För Abo Raad handlar konflikten i Irak om de rättrogna sunniterna mot de kätterska shiiterna. ”O Allah, injaga skräck i Dina fienders hjärtan”, ber han.

Och det var skräck som IS spred i Irak under sin offensiv. Man massakrerade tusentals shiamuslimer för att de hade fel tro. Abo Raad, som uppenbarligen lider av stark fobi, för att inte säga hat, mot shiamuslimer, är alltså ansvarig för en hemsida som finansierats med skattemedel för att ”motverka islamofobi”.

En av Abo Raads unga lärjungar heter Hussein Hamad. På en YouTube-video från Uppsalamoskén upplagd den 9 augusti 2011 kan man se Abo Raad undervisa församlingen. Vid sin sida har han lärjungen Hamad som översätter hans ord.
När jag var muslim hände det att jag besökte Uppsalamoskén. Jag mötte Hamad några gånger och minns honom som en hängiven lärjunge full av respekt och beundran för sin lärare. I debatter med andra muslimer som ifrågasatte någon aspekt av salafismen hette det alltid att Abo Raad hade svaren. Det var till honom man skulle vända sig.

År 2014 fick Hamad 575 000 kr av Ungdomsstyrelsen för projektet ”Under ytan”. Syftet var, som det brukar heta, att ”motverka islamofobi”. Detta är alltså skattepengar, som till stor del samlats ihop av sådana föraktliga otrogna som man inte får vara vän med och vars högtider man inte får fira. De otrognas sätt att leva, deras värderingar, är ”haram”, förbjudna enligt sharia, men deras pengar är ”halal”, tillåtna. Ja, på Hamads lärares hemsida stod det också att man som muslim inte får tjänstgöra i den svenska armén och inte delta i den svenska demokratin. Pengarna får man ta.

År 2010 fick den salafistiska föreningen Troende Unga Framtida Förebilder (TUFF) mer än en halv miljon skattekronor för att ”motverka islamofobi”. Följande år anordnade de en konferens med Bilal Philips, en salafistisk predikant som förespråkar dödsstraff för homosexuella och försvarar självmordsbombare. Han hatar självklart muslimer som inte är salafister, särskilt shiamuslimer. Att han är antisemit behöver knappast nämnas.

Efter Alice Bah Kuhnkes debattartikel i DN trodde man att bidragsregnet över islamiska organisationer skulle börja avta. Det har det inte. I år beviljades Sveriges Förenade Muslimer (SFM), även det en ultrakonservativ salafistisk grupp, 535 200 kronor för att ”motverka islamofobi”.

SFM använder Muhammed Abd al-Wahhabs bok Tawhid i sin undervisning, det är salafisternas manifest par excellence och går ut på att shiamuslimer är avgudadyrkare som måste dödas. Denna lära omsattes i praktiken redan under författarens livstid. Islamofobi? Eller bara shiafobi? Och så tyckte han förstås att ”lösaktiga” kvinnor skulle stenas. Så gjorde profeten Muhammed och då måste det ju vara rätt alltid och överallt. Även denna åsikt omsattes i praktisk handling. Kvinnofobi?

På kurserna i salafism sitter kvinnor och män för sig. Vissa föreläsningar som SFM hållit finns på utlagda på YouTube. I en som har titeln ”Kvinnan i islam” säger föreläsaren att kvinnor ska täckas och hållas dolda och att kvinnor som inte gör så är mindre värda. En hel del av snacket består av gammal machismo om att mannen ska vakta sin kvinna och inte låta andra män titta på henne.

Det verkar som om de som ska motverka fobier själva lider av allvarliga fobier. Mig veterligen har det trots detta inte betalats ut en enda skattekrona i syfte att göra något åt salafisternas fobier mot kristna, judar, jezidier, hinduer, ateister, fritänkande muslimer, homosexuella, kvinnor med flera.

Mohamed Omar