Italien kan i helgen närma sig en diskussion om utträde ur euron, ett ”quitaly”. Om italienska banker klarar sig dåligt i det stresstest som snart offentliggörs och skattebetalarna förväntas skjuta till nya miljarder kan frågan bli aktuell.
Sedan tidigare har internationella valutafonden IMF varnat att oreglerade krediter i italienska banker kan uppgå till 18 procent av hela lånestocken. Bankerna har hittills lyckats gömma undan uppgifterna, men Europeiska bankmyndigheten, EBA, kan i sitt omfattande stresstest hos de stora systemviktiga bankerna komma att avslöja svagheterna.
Därför finns ett stort intresse av att se hur italienska banker klarar testet då andel dåliga lån förväntas ha dubblerats till 3 400 miljarder kronor på fem år.
Ska skattebetarna i eurozonen än en gång tvingas tillskjuta stora belopp till banker för deras dåliga affärer? En ny bankkris kan väcka en opinion om ett italienskt utträde ur valutaunionen EMU. Diskussion om ett sådant, kallat ”quitaly”, kan ta fart.
Mängden lån som inte kan amorteras är ett tecken på en illa fungerande ekonomi. Dåliga lån är symtom på landets problem, inte dess orsak. Euron ställer till problem för den italienska ekonomin. Före euron kunde Italien göra sig mer konkurrenskraftigt genom devalvering av valutan lira. Den möjligheten har varit stängd sedan man gick med i EMU.
UPPDATERING 2016-07-31:
Italienska nyhetsbyrån Ansa meddelar att 4 av 5 italienska banker klarar stresstestet bättre än genomsnittet i Europa. Regeringen har gått ut och sagt att de är väldigt nöjda med räddningsplanen som nu finns för världens äldsta bank, Monte dei Paschi, som uppvisade ett katastrofalt resultat. Finansministern har tidigare försökt tona ner det här hotet mot de italienska bankerna och sagt att det är överdrivet. (Källa: SR)
Se mer: YLE i Hur går det för världens äldsta bank i stresstestet?, Svenska Dagbladet i Italien kan ge EU ny huvudvärk, Guardian i Forget Brexit, Quitaly is Europe’s next worry.