Moderaterna har alla kort i leken

Av Redaktionen

10 juli 2016

I Visby höll moderatledaren Anna Kinberg Batra fast vid det officiella budskapet att M vill bilda en ny Alliansregering efter nästa val. Men hennes Almedalstal pekar i annan riktning.

Allt sedan regeringen i panik kastade om, från i praktiken fri invandring till att införa ID-kontroll vid gränsen och kräva avvisning för dem som saknar asylskäl, har Moderaterna hävdat att man inte närmat sig Sverigedemokraterna. De ”exploaterar missnöje” och ”skyller alla problem på invandringen” har det hetat.

I Almedalen menade en del bedömare att Anna Kinberg Batra hade en striktare syn på invandring än till och med Jimmie Åkesson i hans tal någon dag tidigare. Det kan naturligtvis bero på att M vill locka tillbaka väljare från Sverigedemokraterna, inte på att M vill samarbeta med Åkesson.

En striktare invandringspolitik får emellertid konsekvenser för samarbetet inom Alliansen. Centerpartiet vill låta gränserna stå öppna, Kristdemokraterna vill ha många undantag och Folkpartiet är oeniga internt.

Om Moderaterna är beredda att aktivt driva en strikt invandringspolitik måste man vara beredd på att Alliansen spricker.

Vid sidan av det officiella budskapet framför M-­källor i samtal med journalister att Moderaterna inte i alla lägen utesluter att regera med någon form av stöd från Sverigedemokraterna – även om det skulle spräcka Alliansen.

Är dessa inofficiella röster trovärdiga? Ja, absolut. Opinionen ute i landet börjar tappa tålamodet över att Sverige styrs av en vänsterregering även om riksdagen har en stor högermajoritet. De icke-röda partierna (M-SD-C-FP-KD) har 190 mandat (52,3 procent) mot bara 159 mandat (43,6 procent) för de tre vänsterpartierna.

Att Sverige styrs av en vänsterregering i minoritet ”skulle aldrig kunna inträffa i något annat europeiskt land”, sa S-debattören Ulf Bjereld i Almedalen. De borgerliga fegar ur, de släpper ifrån sig makten även om de har alla demokratiska möjligheter att ta över samma dag de vågar kräva nyckeln till Rosenbad.

Anna Kinberg Batra måste tuffa till sin image och visa att hon har viljan, modet och förmågan att ta makten. Varför ska någon enda väljare annars rösta på henne och hennes parti?

För att ta regeringsmakten räcker dock inte de gamla samarbetspartierna i Alliansen. Man ligger ofta under 40 procent i opinionsmätningarna. För att kunna skapa en stabil regering behöver man bryta isoleringen av Sverigedemokraterna.

Det skulle dramatiskt förändra dynamiken i riksdagen. Visserligen skulle förmodligen C och/eller något annat borgerligt parti protestera och dödförklara Alliansen. Men dessa partier är så små att de inte längre kan kräva veto mot vilka strategiska val Moderaterna gör i regeringsfrågan.

Moderaterna har helt enkelt intagit mittenpositionen i svensk politik. Till vänster finns de partier som vill återgå till öppna gränser och extrem invandring i jämförelse med alla andra europeiska länder. Till höger finns Sverigedemokraterna som vill skärpa reglerna för att återskapa kontroll och garantera trygghet i svensk välfärd. Enligt opinionsmätningarna kan M och SD mycket väl bli största möjliga regeringsalternativ efter nästa val.

Moderaterna kan välja en socialkonservativ inriktning som tryggar välfärden åt dem som arbetat hela sina liv i landet för att skapa den trygghet, frihet och det välstånd vi nu har, eller så kan man ansluta sig till en närmast socialistisk generositet som innebär att man skänker bort svenska folkets välfärd till alla i hela världen som gärna vill tömma våra skattkistor, men ofta föraktar våra värderingar.

Moderaterna avgör maktspelet om Rosenbad. Hur det går? Senaste årets agerande från Moderaterna ger mycket dåliga vibbar: osäkerhet, klantighet, velighet. Men de inofficiella signalerna tyder på en tillnyktring.

Dick Erixon
2016-07-10

Populärt