”Vi måste samtala med våra bröder, se till att killar tar till sig värdediskussionen”, säger Annie Lööf om festivalvåldtäkter och tafsande på unga tjejer i offentligheten. ”Övergrepp har skett tidigare”, säger hon när hon får frågan om tafsandet har ökat.

Det är Centerpartiets dag i Almedalen. Först ut att intervjua partiledaren Annie Lööf är Sveriges Radio i P1-morgon.

Hon är tydlig om att inte skuldbelägga tjejerna och håller inte med polisen som uppmanar dem att hålla sig nyktra eller stanna hemma. ”Vi ska inte skuldbelägga tjejerna”, säger Lööf.

Men hon vill inte gå med på att problemet ökat och någon koppling till många nyanlända män görs överhuvudtaget inte. Att gäng med unga män omringar en ensam tjej för att sedan angripa henne i offentligheten, är en metod som Annie Lööf inte vill se.

Det bestående intrycket av intervjun är att Annie Lööf blundar för verkligheten. Det är som att utopin om öppna gränser är viktigare att upprätthålla än att se den krassa verkligheten där kulturella beteenden från Mellanöstern står i stark konflikt med de värderingar som gäller i Sverige. Denna konflikt skapar nu allt större motsättningar i landet.

Genom uppmaningen att tala med våra bröder och släktingar är det inte svårt att tolka det som att Annie Lööf skuldbelägger svenska män för det som sker av nyanlända. Det skapar än större motsättningar eftersom problemen inte blir behandlade utifrån fakta, utan utifrån utopiskt verklighetsfrånvända dagdrömmar.

Så sent som igår rapporterade polisen om att tiotals anmälningar om sexuella trakasserier vid festival i Karlstad beror på ”killar tillhörande gruppen ensamkommande”.

Att blunda för växande samhällsproblem och att skuldbelägga svenskar för det som sker på grund av kulturkrockar med nyanlända är inte ledarskap. Det är att underblåsa motsättningar och aktivt spä på den redan omfattande polariseringen i det svenska samhället.

Annie Lööf sliter sönder Sverige genom att blunda för allvarliga och växande problem. Frågan är hur länge man kan blunda. Och hur illa det kommer att innan etablerade partier som Centerpartiet tar in verkligheten och börjar analysera utifrån faktiska förutsättningar och inte falska förhoppningar.

Dick Erixon
2016-07-04